ODLUKA JE DONESENA

Dubravka Vrgoč nova je intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Rijeka

Dubravka Vrgoč

 Ivan Posavec/
Riječki HNK ima iznimno velik potencijal, rekla je Vrgoč za Jutarnji list

Nova intendantica riječkog HNK Ivana pl. Zajca bit će Dubravka Vrgoč, a na dužnost će stupiti 1. siječnja 2025., nakon što istekne mandat aktualnom intendantu Marinu Blaževiću.

Kako su istaknuli u Gradu Rijeci, tu odluku donio je gradonačelnik Marko Filipović nakon uvida u predložene programe dvoje kandidata. Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca Filipoviću je, temeljem Zakona o kazalištima i Statuta Kazališta, uputilo zaključak o nedavno provedenom natječaju za izbor intendanta HNK i glasanju za kandidate na sjednici KV-a koja je održana u ponedjeljak. Na natječaj se prijavilo četvero kandidata - Michael Capasso, Dražen Siriščević, Ana Vilenica i Dubravka Vrgoč, pri čemu prijava Michaela Capassa nije sadržavala četverogodišnji program rada Kazališta pa se nije dalje razmatrala. Nakon proučenih programa ostalih kandidata članovi Kazališnog vijeća održali su i razgovore s njima te glasali. Dva su glasa dali za Dubravku Vrgoč, dva glasa za Dražena Siriščevića, a jedan član Kazališnog vijeća ostao je suzdržan.

S obzirom na to da je Kazališno vijeće svojim zaključkom predložilo da gradonačelnik odabere između dvoje po glasovima jednako vrijednih kandidata, Filipović je donio odluku o imenovanju Dubravke Vrgoč. U Gradu ističu da se, pri donošenju odluke o imenovanju Dubravke Vrgoč, Filipović oslonio na njezin četverogodišnji program koji donosi "progresivnu viziju razvoja Kazališta te pozicionira riječki HNK u središnju mediteransku, time i europsku kazališnu kuću". Svojim programom Dubravka Vrgoč najavljuje okupljanje renomiranih riječkih pisaca, glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata, dizajnera, izdavača, filozofa, sociologa, profesora koji bi, zajedno s kazališnim umjetnicima, promišljali razvoj kazališta i njegove estetske smjernice.

"U praktičnom smislu ponuđeni program Dubravke Vrgoč anticipira suvremenost teatra, ali oslanja se i na tradiciju. Uz najave brojnih suradnji i povezivanja s drugim kazališnim kućama, specifično se u njenom programu izdvaja ideja predstavljanja lokalne dramske i glazbene literature te predstavljanje najmlađe generacije riječkih pisaca. Kazalište koje se širi izvan zgrade kazališta, inkluzivni procesi između kazališta i građana, povezivanje žanrova i različitih oblika umjetničkog izražavanja samo su neke od značajki njenog programa. Uz korištenje digitalnih platformi za streaming predstava, preko kazališta u riječkim kvartovima sve do niza koprodukcija, gostovanja, čine program koji je ponudila kvalitetno osmišljenim i izvedivim", navodi se, između ostaloga, u obrazloženju Odluke gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan kazala je da se u programu Dubravke Vrgoč "ističe perspektiva i veliki potencijal ansambala hrvatske i talijanske drame, riječko kazalište postaje regionalno operno središte uz konsolidiranje orkestra, i naglašava se intenzivno ulaganje u odgoj novih generacija baletnog ansambla".

- Upravo takva sveobuhvatnost programa donosi viziju kvalitetnog budućeg rada HNK Ivana pl. Zajca. Koristim priliku zahvaliti i ostalim kandidatima koji su svoje programe ispisali i ponudili u okviru natječaja za izbor intendanta/ice našeg kazališta - rekla je Krpan.

Imenovana intendantica Dubravka Vrgoč magistra je komparativne književnosti i diplomirana dramaturginja. Bila je intendantica HNK u Zagrebu, predsjednica Europske kazališne konvencije, osnivačica je, umjetnička ravnateljica i selektorica Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a u njezinu životopisu dug je niz autorskih projekata koje je osmislila i organizirala.

- Odlučila sam se prijaviti na natječaj jer mi se čini da je riječki HNK iznimno velik potencijal za veliku kazališnu priču koja će biti i lokalna i regionalna te na kraju krajeva mediteranska. Mediteran je danas mjesto nesreća, tragedija izbjeglica, a ne ono što je nekada bio, mjesto kulture, teatra, opere i filozofije - rekla nam je Dubravka Vrgoč, zahvalivši se gradonačelniku, Gradu Rijeci i Kazališnom vijeću što su prepoznali njezin program.

U Gradu ističu da Kazališno vijeće natječaj za izbor intendanta, prema Zakonu o kazalištima, raspisuje najkasnije godinu dana prije isteka mandata intendanta "kako bi osiguralo dovoljno vremena za primopredaju intendanture te planiranje i pripremu kazališne sezone".

Također, prema Zakonu o kazalištima koji je stupio na snagu 8. ožujka 2023., intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća imenuje i razrješuje izvršno tijelo osnivača, odnosno gradonačelnik, u ovom slučaju gradonačelnik Rijeke. Odluku o raspisivanju natječaja za imenovanje intendanta/intendantice Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Kazališno vijeće je donijelo 3. studenoga 2023.

"Grad Rijeka vjeruje da će Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i nadalje biti jedna od središnjih kulturnih ustanova u gradu te da će se ostvarenjem programa nove intendantice Vrgoč nastaviti razvijati kao institucija koja kulturnim dosegom svih kazališnih grana te svojom prepoznatljivošću i specifičnošću premašuje granice Rijeke i Hrvatske predstavljajući kulturu našeg grada u najboljem svjetlu domaćoj i stranoj publici", priopćili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:22