DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Dolazi Bruckner čiji će se ‘Ledeni mjesec’ igrati na brodu na pučini

 Flickr
Buljan će režirati ‘Elementarne čestice’

Pretprogram 66. dubrovačkih ljetnih igara, koje će se održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavljen je jučer u Dubrovniku.

O njemu su govorili intendant Igara Mladen Tarbuk i njegovi šefovi dramskoga i glazbenog dijela festivala Mani Gotovac i Mladen Janjanin. Mani Gotovac predstavila je program za ovu i iduću sezonu. Obje će se realizirati pod naslovom “Žena, rat, ljubav”, s tim da dramski program ove godine, koja je proglašena godinom francuske kulture u Hrvatskoj, nosi i podnaslov “Frančezi prohode”.

Zurovac radi Vojnovića

Ovo ljeto premijerno će se izvesti “Elementarne čestice ili Božje” prema Houellbecqovu romanu u izdanju Litterisa, a režirat će ih Ivica Buljan, na plaži u Kuparima. Druga dramska premijera je “Allons enfants” prema Dubrovačkoj trilogiji Iva Vojnovića, u režiji Staše Zurovca, koja će se izvesti u Kneževom dvoru i ispred crkve Sv. Vlaha. Zurovac to režira kao hommage Spajiću i njegovoj režiji “Dubrovačke trilogije”. Na Igrama bi 2016. trebale biti premijere Shakespeareova “Hamleta” te “Ilijade” Alessandra Baricca.

- Važno je da će se na repertoaru naći “Dubrovačka trilogija”, obnova “Dunda Maroja”, i “Hamlet”, tri djela po kojima su Ljetne igre poznate - rekla je Mani Gotovac za Jutarnji list.

Na Igrama se nastavlja projekt Pisci na Igrama. U sklopu njega bit će uprizorenje iz romana “Ledeni mjesec” u režiji Paola Tišljarića, uz dolazak samog autora, francuskog filozofa Pascala Brucknera koji će biti počasni gost Grada. “Ledeni mjesec” igrat će se na brodu koji prima 300 gledatelja, koji će isploviti iz Gruža prema pučini. Gostovat će na Igrama i Dražen Katunarić, a svoju večer imat će Rade Šerbedžija s gitaristom Miroslavom Tadićem, i to na Lovrijencu gdje je nekoć bio Hamlet.

Dolazi Gregory Porter

Glazbeni program 66. Igara obilježit će nastup Ive Pogorelića koji će u atriju Kneževa dvora nastupiti s Komornim studijem Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Zoltána Kocsisa. Dirigent Uroš Lajovic ravnat će Slovenskom filharmonijom ispred crkve Sv. Vlaha, šesnaestogodišnji Alexander Kutuzov imat će klavirski recital, a pijanist Itamar Golan nastupit će s violinistom Guyom Braunsteinom. Na Revelinu će nastupiti i Gregory Porter, dobitnik Grammyja u kategoriji najboljeg vokalnog jazz albuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:46