VIDRA

‘Di si, radosti?‘ ušlo i na kazališne daske, u hit komediju koju obožavaju Hrvati

 Roko Birmiša/
U predstavi ‘Profesore, dajte dva!‘ profesorica Jadranka na sto je muka jer od nje i učenici i roditelji traže da bude neobjektivna

Predstava "Profesore, dajte dva!" nastala je prije više od 25 godina, a prije Matka Elezovića u zagrebačkoj Vidri pod kazališnom družinom Kuća smija, igrao ju je Željko Königsknecht Keno u Kerempuhu na Noćnoj sceni. No, predstava je kao živ organizam koji se svako malo obnavlja dosjetkama i iako ima nostalgičan ton, spoj je starih i novih šala.

"Tko je nacrtao one granite na zidu WC-a", pita Matko Elezović kao domar škole, umjesto da kaže grafite, u jednoj od brojnih uloga koje promijeni unutar predstave.

Ako nekome nedostaju školski dani, svakako će uživati u ovoj predstavi koja traje 70 minuta i koju mogu gledati sve generacije. Scena u kojoj Matko Elezović u ulozi školarca moli profesora za dvojku podsjetit će vas na vlastite takve trenutke ili na kolege dok su "žicali" prolaznu ocjenu. Ova predstava nudi jednostavan humor u koji se uklopio i trenutak kada u ulozi oca stiže na informativni razgovor i razrednicu pozdravlja "Di si, radosti?".

- Diplomirao sam 2015./2016. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, za diplomski ispit uzeo sam taj tekst i otad do danas izveo sam je 108 puta. Koliko je Keno igrao prije mene, ne bih znao točno reći, ali sigurno nekoliko stotina puta - rekao nam je Elezović nakon predstave.

image
Roko Birmiša/

Komedija je bila i na brojnim gostovanjima. Predstava je prvenstveno glumac koji ju sam iznosi na svojim leđima, vodi publiku u svijet školskih događanja kroz intenzivne izmjene likova, njihova dijalekta, godišta, spola... Školski podvornik Joža svađa se s učenicima jer je umislio da je stvarna vlast u školi. Roditelj pomorac je slučajno svratio u školu, tu je i roditelj devetero djece kojem nikakve državne subvencije ne mogu pomoći da baš sva djeca imaju mobitel, računalo, dresove i sve ostalo što se danas traži. Profesorica Jadranka na sto je muka jer od nje i učenici i roditelji traže da bude neobjektivna. I, naravno, dječak koji moli za dvojku, što je vrhunac smijeha.

Režiju potpisuje Alen Čelić, a tekst i dramaturgiju Matko Elezović. Idući je put na rasporedu kazališta Vidra u petak 19. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:14