POVRAT NOVCA

Burno u Splitu: ‘Bilandžić manipulira i obmanjuje javnost, a bilo je i mobinga. Rasturio je HNK kao ugarsku skupštinu‘

Vicko Bilandžić



























 

 Nikola Vilic/Cropix
Bilandžić je priznao da je činio greške, ali je unatoč tomu, istaknuo je, prošla godina bila najposjećenija u splitskom HNK posljednjih godina

Jučer kasno navečer sa 16 glasova za i 9 protiv prihvatilo izvješće intendanta HNK Split Vicka Bilandžića o radu te kazališne kuće u 2023. godini, a glasanju je prethodila višesatna rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici oštro kritizirali Bilandžićev rad.

Oporba je isticala da je Kazališno vijeće nedavno podnijelo ostavku zbog neostvarenog plana za prošlu godinu, no Bilandžić je tvrdio kako je HNK s njim na čelu vratio dug od 440 tisuća eura u prošloj godini te da nesporazumi nisu onakvi kakvim ih prikazuje Kazališno vijeće.

Reagirao je predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta rekavši kako Bilandžić manipulira i obmanjuje javnost jer je po izvješću Kazališnog vijeća ostvario samo 55 posto prošlogodišnjega plana te da je nenamjenski trošio sredstva

"Imamo informaciju da je više djelatnika HNK bilo izvrgnuto Bilandžićevu mobingu," upozorio je Šuta.

Vijećnik SDP-a Davor Matijević kazao je da je Bilandžić "rasturio splitski HNK kao ugarsku skupštinu."

Mostov vijećnik Josip Markotić zamjerio je Bilandžiću da "mulja i zamagljuje probleme" govoreći da je financijski stabilizirao kazalište podmirivši dug od 440 tisuća eura.

"Ništa Vi niste vratili od duga, to je novac koji ste dobili iz gradskog proračuna, to je novac građana i nemojte prosipati maglu," rekao je Markotić obraćajući se izravno Bilandžiću.

Bilandžić je priznao da je činio greške, ali je unatoč tomu, istaknuo je, prošla godina bila najposjećenija u splitskom HNK posljednjih godina. Reagiralo je više oporbenih vijećnik tvrdeći da to nije točno.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je tijekom višesatne rasprave više put stao u obranu Bilandžića, na kraju rasprave rekao je kako Bilandžić uopće nije bio odabir sadašnje vlasti u Splitu nego ga je predložilo Kazališno vijeće, a gradska je vlast prihvatila prijedlog tog vijeća koje je sada uskratilo podršku Bilandžiću i podnijelo ostavku.

Nakon glasanja predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet pozvao je Bilandžića da ozbiljno shvati kritike iz višesatne rasprave. "Drugi put vjerojatno nećete dobiti podršku prilikom glasanja," kazao je Domazet.

Nešto iza ponoći sjednica je prekinuta, a do tada je odrađeno 30 točaka dnevnog reda od ukupno 57. Nastavak je dogovoren za 6 lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 05:23