Smrt topnika i baletnog asa

‘Bio je u zoni najtežih borbi. Imao je obitelj. Herojska smrt okončala je život hrabrog romantičara‘

Oleksandr Šapoval

 Facebook
O poginiulom Oleksandru Šapovalu za Jutarnji list govori njegov kolega Oleksij Potiomkin. Kaže i da humanitarno prikuplja novac za kacige, jedna košta 700 dolara

Poginuli baletni prvak Oleksandr Šapoval bio je vrlo poštovana osoba u plesnom svijetu Ukrajine i zastrašujuća je vijest da je izgubio život braneći domovinu, kao topnik ukrajinskih snaga, rekao je za Jutarnji list Oleksij Potiomkin, razvojačeni prvak Kijevskog nacionalnog baleta u povodu ovotjedne pogibije još jednog baletana u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Oleksandr Šapoval bio je počasni umjetnik Ukrajine, pedagog i plesač i život je izgubio u borbama u oblasti Donjecka. Njegov kolega Oleksij Potiomkin u prvim je ratnim mjesecima također bio naoružan na fronti, kao pripadnik Hospitalaca, dobrovoljne postrojbe za medicinsku pomoć. U međuvremenu se Potiomkin vratio baletnim papučicama te putem svjetskih baletnih veza i kontakata, kao i putem baletnih predstava, gala večeri i premijera, prikuplja novac za pomoć ukrajinskim dobrovoljcima na fronti. Trenutno je u slovačkim Košicama, gdje ga čeka premijera baleta "Proces" prema Kafki, a u koreogragiji Jirija Bubeničeka.

- Upravo sam nabavio 14 kaciga za front, jedna košta 700 američkih dolara - rekao je Oleksij o cijeni vojne opreme, pozivajući ljude da doniraju novac za opremu Ukrajinaca, na stranici www.hospitallers.life.

I Ukrajinski nacionalni balet oglasio se u međuvremenu u povodu smrti Oleksandra Šapovala.

image

Oleksij Potiomkin, ukrajinski baletni prvak koji je bio u vojsci, a sad skuplja novac za vojnu opremu. Potiomkin je i Počasni umjetnik Ukrajine

Facebook

Kako piše ukrajinski izvor, "u 48. godini života na bojišnici neumoljiva smrt dočekala je prekrasnog plesača, dragovoljca Oružanih snaga Ukrajine. Njegov ovozemaljski put pokazao se prekratak, ali svijetao i pošten.

Nakon što je 1993. diplomirao na Kijevskoj državnoj koreografskoj školi, započeo je svoju kreativnu karijeru kao umjetnik Kijevskog baleta. Od 1994., odmah je postao miljenik publike, 28 sezona je očaravao ljude svojim vedrim i lijepim, romantičnim i herojskim plesom, besprijekornom vještinom i dubokim uvjerenjem o svakoj slici koju je stvorio na pozornici. Umjetnikov kreativni opus uključuje više od 30 djela klasičnog, nacionalnog i modernog repertoara. Bio je veliki kreativac, za njega nisu postojale male uloge - kao pravi umjetnik stvarao je scenske slike koje će ljubitelji baleta zauvijek pamtiti. Osim toga, bio je besprijekoran partner na sceni, dobar prijatelj u ekipi.

Prije završetka svoje plesačke karijere 2021. postao je učitelj pas de deuxa na Kijevskoj državnoj operi. U prvim danima sveobuhvatne neprijateljske invazije na Ukrajinu Oleksandr Šapoval je otišao u redove teritorijalne obrane i branio lijevu obalu Kijeva. U travnju je stekao vještine topnika. U sklopu operacije njegova je postrojba prebačena u najžešću zonu. Herojska smrt pod neprijateljskim minobacačkim granatama okončala je život hrabrog romantičara... Pamtit će ga, kako oni koji su imali sreću raditi s njim na pozornici tako i oni koje je podučavao i kojima je odavao nedokučive tajne stvaranja baletnih prizora. Vječna ti slava, Heroju, svijetla ti uspomena, nezaboravni umjetniče, vječni ti naklon, hrabri Ratniče i lijepi iskreni Čovječe!" oprostili su se od Šapovala ukrajinski umjetnici.

Za ukrajinsko izdanje Voguea, koje je Šapovalu posvetilo veliki tekst, izjavu je dala i njegova kolegica Tajana Ljozova. Činjenica da je Oleksandr otišao na front nije slučajnost: nije mogao drugačije, rekla je Ljozova.

"Mislim da se, naravno, uplašio, kao i svi mi. Mislim da je, kad je otišao, shvatio da se možda neće vratiti... Ali nije mogao drugačije - imao je sina, kćer, ženu, prijatelje, morao je otići i sve nas zaštititi. Ne mogu vjerovati da ga nema - još mislim da će sada ući s kavom i reći: Tanjuša, oprosti, zaspao sam, ali sad ćemo sve smisliti!", rekla je Ljozova za ukrajinski Vogue.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:45