HNK Zagreb

Anica Tomić postavlja predstavu o ekološkim katastrofama, protagonistice dvije djevojčice

Anica Tomić

 Marko Todorov/CROPIX
Junakinje predstave bit će 12-godišnja Naomi Temitope Okoli i 13-godišnja Eva Markulin. Premijera je 26. lipnja u Petom kupeu

Na konferenciji za novinare Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najavljena je premijera održive dramske predstave u režiji Anice Tomić "Predstava za žive u doba izumiranja". Predstava ukazuje na alarmantnost situacije u kojoj se kao vrsta nalazimo uslijed klimatskih promjena i progovara o strahu od tzv. šestog izumiranja te poziva na akciju kako bi se povećala održivost planeta.

Predstava odašilje upozorenje o mogućim posljedicama "ekološke katastrofe koja povlači sve biljke i životinje sa sobom, a onda i nas kao vrstu u sigurno izumiranje, kritički sagledava naš homocentrizam i ideju da smo vrednija vrsta od ostalih", otkriva Tomić.

Progovara i o pitanjima rase i klase jer, kaže Tomić, "čak i uslijed katastrofe, postoje oni koji pate više od drugih".

Riječ je o projektu Mirande Rose Hall prema konceptu Katie Mitchell i Jérômea Bela, a Tomić mu se pridružila na poziv intendantice HNK Dubravke Vrgoč.

Projekt STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift), koji financira Europska komisija, realizirat će se u deset europskih kazališta, a hrvatska verzija predstave održivog teatra (predstava ne putuje, a izvodi se diljem svijeta te za zvuk i svjetlo koristi struju koju proizvodi isključivo vrteći bicikle) koju predvodi Tomić izdvaja se odabirom protagonistkinja: vapaj za spas Planeta dolazi od dvije djevojčice.

"One žele upozoriti, povikati, ako treba održati predavanje da se svi sjetimo kako smo dio i neraskidivo tkivo tkanja jedinog planeta kojeg mi kao ljudi imamo, a to je planet Zemlja", kaže Tomić.

Nakon što je odgledala predstavu u formi monodrame za afroameričku glumicu, Tomić je znala da svoju verziju želi organizirati oko dvije djevojčice.

"Djeca su naša budućnost, ona već žive ekološku krizu koja će ih u potpunosti dočekati u njihovim formativnim godinama pa imaju puno pravo ozbiljno, strastveno, ali i zabrinuto govoriti o tome", objašnjava Tomić svoju odluku.

Pošto je Katie Mitchell odobrila tu viziju te je tekst prilagođen djeci, Tomić je na audiciji pronašla svoje junakinje u dvanaestogodišnjoj Nigerijki Naomi Temitope Okoli, koja posljednje tri godine živi u Hrvatskoj, i trinaestogodišnjoj Evi Markulin. S mladim je glumicama, s kojima je izgradila nježan odnos povjerenja i ljubavi, diskutirala je o problemima planeta, a pozdravila je i njihovo brehtijansko čuđenje kojega one nisu niti svjesne.

Nakon premijere ove jedinstvene predstave Tomić se nakratko vraća sveučilišnim obvezama na studiju glume, a potom će u Schauspielhausu u Grazu režirati Ödöna von Horvátha, projekt kojem se izrazito veseli.

Premijera kazališne predstave održat će se 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39