'PSI ANĐELI' U TIFLOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

IZLOŽBA KOJA ĆE VAS DIRNUTI 'Pse pomagače mi smatramo anđelima, oni nas brane i štite'

Crno-bijeli portreti pasa snimljeni su na raznim lokacijama i u centru Zagreba
 Roberto Orlić

Izložba “Psi anđeli” mnoge će dirnuti: na njima su psi pomagači, koji s krilima na leđima poziraju na nizu lokacija u Zagrebu: na Gornjem gradu, Savskom nasipu, Tomislavcu... Psi koji poziraju dolaze iz Centra za obuku Silver, gdje pomažu osobama s tjelesenim i mentalnim oštećenjima. Svaki pas na leđima ima krila, čime je autor izložbe Roberto Orlić želio ukazati na ulogu tih pasa u životu osoba kojima pomažu. Za njih su ti psi - anđeli.

- Osjetljiv sam na ljude s bijelim štapom i smatram ih najhrabrijima na mojoj osobnoj ljestvici ljudi koji se bore. Oduvijek sam smatrao da bi korisnici bijelog štapa bili dvostruko na dobitku kad bi imali psa vodiča, jer s psom nestaje i osjećaj samoće. Ideja za fotografije nastala je kad smo moja supruga Snježana i ja nabavili zlatnog retrivera za našeg sina Tristana, kako ne bi bio sam kad se vrati iz škole dok smo mi na poslu. Imao sam kod kuće bijela krila i jednog sam dana snimio našeg psa Reia s krilima. Dok sam gledao te slike shvatio sam da bi njihov smisao bio najveći kad bi se upotrijebile upravo u kontekstu predivnih radnih pasa - pojašnjava autor Orlić.

Radeći priču za Jutarnji list o socijalizaciji pasa vodiča, kada je s potpisnicom ovih redaka te socijalizatoricom Vedranom Čović i psom Pandom obišao centar grada, Orlić se preko Vedrane povezao s centrom Silver. Ravnatelju centra, Marijanu Alfonzu Sesaru, Roberto je objasnio svoju ideju snimanja pasa s krilima - pasa anđela. Njemu se ideja svidjela, pa je trener pasa Mario Šiždrak s Robertom i psima krenuo na snimanje. Pomogla im je i Tanja Janeš.

- Slike za izlozbu su nastale u desetak susreta s Mariom, bez kojeg bi bilo jako jako teško snimiti pse kako sam želio. Neke fotografije nastale su u samom centru Zagreba i pas s krilima izazvao je buru oduševljenja, naročito kod djece, pa su se mnogi počeli fotografirati sa psima. U nekim smo se trenucima morali maknuti s lokacije, jer više nismo mogli raditi. Svi snimljeni su psi pravi anđeli - stajali i strpljivo čekali da ih snimim. Sa svakog sam se snimanja vraćao s osmijehomna licu, jer ako voliš životinje onda možeš samo biti u dobitku kad se družiš s njima. Slike sam radio na volonterskoj osnovi, kao neki moj prilog u senzibilizaciji javnosti u vezi rada i dresura radnih pasa, prije nego što sam otišao iz zemlje - kaže Orlić, koji trenutno živi u Kanadi.

Crno-bijeli portreti pasa snimljeni su na raznim lokacijama i gradu. Na slikama su psi često nepomični, pa izgledaju gotovo kao mali spomenici. Na taj način postaju posveta njihovoj ulozi u životu čovjeka.

- Naše pse pomagače mi smatramo anđelima, iako ih ne nazivamo tako. Oni u svakodnevnom životu pomažu našim korisnicima, brane ih i štite. Ova je izložba priznanje onome što ti psi rade za ljude kojima je njihova pomoć potrebna - kaže Marjan Alfonso Sesar, ravnatelj centra Silver.

Izložba se otvara 25. travnja u Tifološkom muzeju i moći će se pogledati sve do 7. svibnja. Ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:04