Ana Đurić u Prosvjeti

‘Zdravi bili‘: Dane srpske kulture u Zagrebu zatvara nastup Konstrakte, njezine nove pjesme govore o životu u Srbiji

Ana Đurić Konstrakta

 /Nera Simic/cropix
Konstrakta je objavila svoj projekt Triptih, 12-minutni spot za tri pjesme – ‘Nobl‘, ‘In corpore sano‘ i ‘Mekano‘

Ana Đurić profesionalno poznata kao Konstrakta je umjetnica, arhitektica kantautorica, koja je kao pjevačica stekla kultni status među hrvatskom publikom, budući da je kroz svoju ukazanu priliku za nastup ne Euroviziji pjesmom "In corpore sano" i odličnim performansom netipičnim za ovu vrstu glazbene manifestacije ukazala i na društvene probleme posebno umjetnika.

Konstrakta je gošća Tabule rase, ovogodišnje izložbe u sklopu Dana srpske kulture se bavi kulturne suradnje hrvatskih i srpskih umjetnika.

image

Eurovizija u Torinu

Alberto Terenghi/ipa-agency Ne/Shutterstock Editorial/Profimedia/Alberto Terenghi/ipa-agency Ne/shutterstock Editorial/profimedia

Prije nego što je nastavila samostalnu karijeru bila je vodeći vokal indie pop sastava Zemlja gruva! Izdali su tri studijska albuma: WTF Is Gruveland? (2010.), Dino u Zemlji Gruva, Dino in Grooveland, 2013., koja je obradila pjesme hrvatskog pjevača Dine Dvornika, te Što stvarno želiš? (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su "Najlepše želje " (2010), "Nisam znala da sam ovo htela"(2011) i "Jače manijače". Zemlja gruva! sudjelovala je na glazbenom festivalu Beovizija 2008. i 2009. sa "Čudesnim svetovima " i "Svejedno mi je". Referenca na Dinu Dvornika što još je jedan razlog za sudjelovanje u ovogodišnjem programu Dana.

image

Srpska kantautorica Konstrakta odrŽala koncert na tvrđavi sv. Mihovila

Luciano Mutavdzija/Cropix

Konstrakta je 28. veljače 2022. objavila svoj projekt Triptih, 12-minutni spot za tri pjesme – "Nobl", " In corpore sano" i "Mekano". Koncept je bila ideja same Konstraktе, uz Anu Rodić i Maju Uzelac, od kojih je potonja i režirala spot. Spot i pjesme ilustriraju suvremeni život u Srbiji, svaka na svoj način.

Upravo "Triptih" imat ćemo prilike čuti u srijedu u SKD Prosvjeta, Preradovićeva 21 u 20 sati kojim zatvaramo izložbu Tabula rasa. U akustičnoj izvedbi "Triptiha" čut ćemo gitaru i glas. Sudjeluju Ana Đurić Konstrakta, Milovan Bošković i Jovan Antić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:20