UOČI BOŽIĆNOG NASTUPA

YAYA I JINX PONOVO U STUDIJU NAKON PET GODINA 'Podigli smo ljestvicu, pjesmesu zahtjevne, ali vesele i plesne'

 Sandra Šimunović / EPH
Imamo goste, bit će nekih kolega koji će nam pomoći da snimimo što bolji materijal, ali još je rano da otkrijemo o kome je riječ, kaže pjevačica

Za grupu Jinx blagdanski će dani biti radni. U zagrebačkom Vintage Industrial Baru održat će koncerte dva dana zaredom - na sam Božić i Stjepanovo. Uvijek razigrani zagrebački bend iza kojeg je 21 godina postojanja još ne zna čime će iznenaditi publiku jer kod njih je to stvar trenutne inspiracije.

- Dok ne dođemo na probu, nećemo znati. Mislim da će to biti par pjesama koje dugo nismo izvodili - rekla je pjevačica Jinxa Jadranka Ivaniš Yaya. Kao i većina glazbenika, naviknuli su se na to da rade onda kada većina drugih ljudi slavi.

Malo su zapaprili

- Nemamo problema s tim. Teže je jedino kad se preklapaju koncerti u obitelji, pa onda ulete još neke obaveze vezane uz Lucijinu školu, u što još moramo uklopiti muzičku školu. Ali stvar je dobre organizacije. Kad je o zabavi riječ, ne izlazimo više, radije smo doma s prijateljima ili gledamo filmove i serije. Koncerti su nam sasvim dovoljno uzbuđenje i druženje s ljudima do kasno u noć - kaže Yaya. Hoće li Jinxima i Nova godina biti radna, još ne zna. No, i bez toga Jinxi trenutno imaju prilično posla. Većinu vremena provode u studiju gitarista Coca Mosquita pripremajući deveti studijski album grupe. Od onog zadnjeg, izuzetno uspješnog i hvaljenog, “Diksilenda” prošlo je čak pet godina, iako se to ne bi reklo jer se pjesme s tog albuma i dalje intenzivno vrte po radijskim postajama.

NAJBOLJI ZAGREBAČKI POP BAND DVA DANA SLAVI Božićni koncert Jinxa obećava jako puno plesa

- Snimamo vokale i dosta je zahtjevno. Album će biti veseo i plesan. Ovaj put smo si malo zapaprili i nekako povisili ljestvicu u sviračkom smislu. Ali, moramo pokušati napraviti nešto novo. Naravno, sve će i dalje biti ‘jinxasto’. Rokovima se ne opterećujemo. Uvijek prvo želimo napraviti većinu posla onako kako spada.

20 godina na sceni

Singl će sigurno ići prije albuma, ali nismo još odlučili koja će to pjesma biti. Imamo goste, bit će nekih kolega koji će nam pomoći da snimimo što bolji materijal, ali još je rano da otkrijemo o kome je riječ - objašnjava Yaya. A ni nakon više od 20 godina, koliko su zajedno na sceni, motivacije im ne nedostaje.

- Motivirani smo posebno kad su nove pjesme u pitanju. Volimo izazove, znatiželjni smo i svaki put radimo album kako bismo zapravo vidjeli imamo li još uvijek što reći i da li nas to još uvijek zabavlja - kaže. Imali su, dodaje, kratku stanku, ali ipak - ne mogu bez glazbe.

- Svatko se može zasititi i umoriti. Kad smo prekinuli raditi, sve je bilo previše stihijski i zbrkano. Naprosto je trebalo stati na loptu i resetirati stvari. Pogledati sa strane - kaže Yaya referirajući se na stanku grupe koja je trajala pet godina. No, očito, ona im je dobrodošla. Jer, za razliku od nekih grupa iza kojih je također dugi staž na sceni, Jinxi se nakon odrađenih gaža nastavljaju družiti.

- Najveći gušt poslije svirke je sjesti u backstage i s frendovima i ostatkom benda provesti još par sati u ugodnom razgovoru i zafrkanciji.To nas relaksira i uvijek je prisutan dobar osjećaj zadovoljstva i umora. Nismo baš više za disko - kaže uz smijeh.

Odlazak na put u ove zimske dane je ne očekuje jer je njezina obitelj više “ljetni” tip.

Sve je stvar organizacije

- Za nas je odmor kad odemo na more, kad se fizički odmaknemo od Zagreba. Pa čak i tada Dudo uzme malu midi klavijaturu sa sobom, a ja papir za crtanje. Meni moj posao, koji god da radim, nije opterećenje, uživam u njemu - kaže. Jedan od najpoznatijih bračnih rokerskih parova - Yaya i Dubravko Ivaniš Ripper, frontman grupe Pips, Chips & Videoclips, već godinama ljetuje na Visu. Njihovoj kćeri Luciji sada je 12 godina i na pragu je puberteta, faze teške za sve roditelje.

- Sada ulazimo u taj period za koji će trebati puno mudrosti i živaca. Mnogi su to prošli, pa ćemo valjda i mi, ali da je jednostavno - baš i nije. Djeca imaju hrpu obaveza i puno se uči, ali uspijevamo u svemu tome organizirati i vrijeme za igru. Važno je naći ravnotežu - zaključila je Yaya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:37