ČEŽNJA ZA MIROM

VIDEO: ZNATE LI KAKO JE NASTALA BOŽIĆNA HIMNA 'TIHA NOĆ'? Malo tko na svijetu ne prepoznaje ovaj božićni napjev, ali malo njih zna porijeklo

 YouTube
Napisao ju je prije gotovo 200 godina svećenik u malom mjestu kod Salzburga

Tiha noć, sveta noć, spava sve sanak blag... Malo tko na svijetu ne prepoznaje ovaj božićni napjev koji je 2011. i UNESCO proglasio svjetskom kulturnom baštinom, a do sada je, po nekim izvorima, nastalo 228 verzija pjesama na 143 jezika.

Omiljenu božićnu himnu je nakon krvavih napoleonskih ratova 1816. na njemačkom jeziku (Stille nacht, heilige nacht') napisao austrijski svećenik Joseph Mohr u Oberndorfu kod Salzburga i dvije godine kasnije je zamolio svog prijatelja iz susjednog sela, orguljaša i učitelja Franza Xavera Grubera, da napiše muziku.

U oberndorfskoj crkvi nakon večernje mise 24. prosinca 1818. Mohr i Gruber su prvi put izveli svoju pjesmu, a kako su orgulje bile pokvarene, otpjevali su je uz gitaru koju je svirao Mohr.

Kapela u Oberndorfu gdje je 'Sveta noć' prvi put izvedena 1818.

Za prenošenje pjesme veliku ulogu je, prema legendi, imao graditelj orgulja Carl Mauracher koji ju je promovirao gdje god je popravljao ili postavljao orgulje, a diljem Europe i SAD-a prenijele su je putujuće pjevačke skupine Rainer i Strasse, koji su bili pop zvijezde tog vremena.

Pjesmu je na engleski jezik preveo 1859. svećenik John Freeman Young iz New Yorka, te se nakon toga zahvaljujući misionarima proširila svim kontinentima svijeta. Za razliku od originalne Mohr-Gruberove verzije koja je imala živahan plesni tempo, danas je 'Sveta noć' poznata kao polagana meditativna uspavanka.

Najpoznatija legenda vezana uz ovu pjesmu govori da su je u razdoblju Prvog svjetskog rata, u vrijeme božićnog primirja 1914. godine, pjevali istovremeno engleski i njemački vojnici u rovovima, jer je to bila jedina božićna pjesma koju su znali s obje strane fronte.

Do danas su je obradili mnogi slavni glazbenici, a verzija Binga Crosbyja je treći najprodavaniji singl svih vremena.

Oberndorfska crkva u kojoj je prvi put izvedena 'Sveta noć', početkom 20. stoljeća stradala je u poplavi, a danas na njenom mjestu stoji kapelica na čijim su prozorima naslikani Mohr i Gruber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:21