TUAREZI U VINTAGEU

VIDEO: TAMIKREST Povratak pustinjskih bluesera iz Malija

Svi su članovi Tamikresta iz sjevernog Malija redom u dvadesetim godinama. Neki su ih prozvali "duhovnim sinovima Tinariwena", a s njima su surađivali svjetski poznati glazbenici kao što su Chris Eckman iz The Walkaboutsa i Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa

ZAGREB - U četvrtak, 27. veljače u Vintage Industrial Bar stižu Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija otprije poznati posjetiteljima festivala INmusic 2012. godine, a njihov nastup će ujedno biti i jedan od najavnih koncerata nadolazećeg devetog izdanja INmusica.

Zanimljivi glazbeni žanr 'pustinjskog bluesa' domaćoj publici predstavili su i tuareški glazbenici Tinariwen, koji su u Zagrebu u organizaciji Multikulture i INmusic festivala nastupili nekoliko puta. Kako Tamikrest dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom, neki su ih prozvali "duhovnim sinovima Tinariwena", no u glazbenom pogledu Tamikrest predstavljaju zrelo ostvarenje pustinjskog bluesa, s već tri objavljena albuma - 'Adagh', 'Toumastin' i 'Chatma'.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Sam naziv "Tamikrest" na tamasheku znači "spajanje, savez ili budućnost".

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije, Tamikrest su bili pravo otkriće, pa je tako je i susret Tamikresta sa Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom, te je producirao njihov prvi album 'Adagh'. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa. Suradnja sa Chrisom Eckmanom nastavila se i 2010. godine na njihovom drugom albumu 'Toumastin' koji je izdan 2011. godine. Treći album 'Chatma' izdan je krajem 2013. godine, sastav ga upravo promovira na turneji u sklopu koje će nastupiti i u Zagrebu. U sklopu svojih turneja Tamikrest su obišli svijet, a svirali su, između ostalog, na INmusic festivalu 2012. godine, Sziget festivalu, Orange Blossom Special festivalu i Drugoj Godbi u Ljubljani.

Tamikrest će nastupiti u Vintage Industrial Baru u sklopu projekta 'Multikulturalizam u glazbi', koji nastoji kroz glazbu ukazati na važnost kulturnih raznolikosti i njihovu nezamjenjivu ulogu u formiranju suvremenog društva i kulture te je do sada ugostio mnoga zanimljiva i cijenjena imena glazbenog pravca World Music.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 02:49