PERFORMANS U MOČVARI

VIDEO: JOSEF KLAMMER Austrijski umjetnik večeras uživo pokazuje kako je bubnjanje prilično elastičan koncept

 promo foto / Močvara
Performans "Bubnjanje je elastičan koncept" svojevrsna je antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama, koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti instrumenata

Austrijski glazbenik i multimedijski umjetnik Josef Klammer predstavlja večeras u zagrebačkoj Galeriji Močvara koncertni performans za udaraljke i elektroniku pod nazivom "Bubnjanje je elastičan koncept".

Klammer od sredine 80-ih kontinuirano radi na području razvoja inovativnih instrumenata i istraživanja transformativnih potencijala zvuka. Umjetnik prvi put presvlači bubnjeve lateksom 2008. godine, u radijskom performansu nazvanom "Membrana", te tako dobiva rastegnuti, usporeni zvuk koji podsjeća na disanje.

Performans "Bubnjanje je elastičan koncept" kompleksniji je razvoj te prvotne ideje i svojevrsna antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama, koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti instrumenata, kao i raznih drugih umjetničkih medija.

Josef Klammer dobitnik je brojnih nagrada, od nagrade Ministarstva znanosti i umjetnosti za računalnu glazbu koju prima 1994. do posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2015. godine. Projekte je predstavljao u brojnim gradovima, kao što su Hongkong, Sevilla, New York, Berlin i Pariz. Skladao je glazbu za TV i radio programme austrijske medijske kuće ORF te za kazališne produkcije, a s brojnim ansamblima redovito izvodi novu improvizacijsku elektronsku i eksperimentalnu glazbu. Član je ocjenjivačkog vijeća za nagradu Ars Electronica za digitalnu glazbu i vijeća Styrian Cultural Initiativ i IGNM/Austria te edukator i kustos čitavog niza festivala i glazbenih projekata.

Nakon performansa održat će se i predstavljanje trogodišnjeg kataloga Galerije Močvara (2011.-2013.).

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 10:08