GLAZBENI VELIKANI

VIDEO: 50 GODINA OD KAKO SU SE ZAKOTRLJALI ROLLING STONESI Sve je započelo 1963. i singlom 'Come On'

ZAGREB - Prije točno pola stoljeća, 7. lipnja 1963. slavni Rolling Stonesi objavili su svoj prvi singl - pjesmu "Come On".

"To je lijepa okrugla obljetnica u knjizi postanka najdugovječnijeg rock sastava na planetu Zemlji i u otkrivenom svemiru", smatra glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

Spomenuvši se poznate izjave gitarista Keitha Richardsa da danas "skoro nitko ne pamti kako se Zemlja okretala bez Stonesa", Horvat napominje kako je upravo "Come On" pjesma koja konkretno svjedoči o okruglih 50 godina diskografskog rada.

Krenuvši žustro sa svojom verzijom rhythm and bluesa, Stonesi su od prvih taktova „Come On“ i poziva „da se krene“ napravili razliku spram umivenog popa i pokazali da ih najviše zanima američka „crna“ glazba njihovih blues heroja, čije su pjesme i svirali.

Ovo je deset mitskih pjesama Rolling Stonesa

„Come On“, koja je bila obrada pjesma Chucka Berryja, bio je efektan početak, a sve što je uslijedilo s nizom briljantnih singlova razlogom je zašto se nije ostvarila stidljiva prognoza pjevača Micka Jaggera iz 1964. „da će svirati još barem dvije godine“.

Dapače, upravo su na lanjskim povratničkim koncertima započinjali s pjesmama s početka šezdesetih godina. Jer, s takvom obljetnicom ne može se pohvaliti nitko osim njih, a i same pjesme izdržale su test vremena.

Horvat smatra da je objavljivanje singla „Come On“ više nego dostajan razlog za slavlje. "Neki glazbenici moraju se sramiti ranih radova, no, u slučaju Stonesa taj diskografski „kamenčić“ koji su zakotrljali pred pedeset godina započeo je lavinu koja i danas podiže prašinu."

Keith Richards u svojoj je aubotiografiji "Život" priznao da je za prvi sing namjerno odabrana pjesma s komercijalnim potencijalom, premda "Come On" nije bila dio njihovog tadašnjeg repertoara, niti je imala previše veze s onim što su tada radili, a to je bio klasični blues.

"Singl je postupno dospio na top dvadeset i najednom smo, u roku od tjedan-dva, prerasli u pop zvijezde. (...) Bilo je to poput plimnog vala. Najprije sanjate o tome da snimite ploču, potom je snimite i dospijete na top dvadeset, a onda vas čeka nastup u TV emisiji "Thank You Lucky Stars" (Hvala vam sretne zvijezde)", napisao je Richards.

Premda ih je pjesma proslavila u Britaniji, diskograf i novinar Veljko Despot prisjeća se da te 1963., pa i nekoliko kasnijih godina u Hrvatskoj i u Jugoslaviji, sasvim sigurno nitko nije znao ni čuo tu ploču.

"Prvi put Rolling Stonese smo u Hrvatskoj čuli sredinom ili u drugoj polovici šezdesetih, kad su oni već imali jedan ili dva albuma, i kad su iza sebe imali hitove kao Satisfaction", kaže Despot.

Najprije su u kontakt s njima došli ljudi iz primorskih gradova koji su imali pomorce koji su putovali po svijetu i donosili ploče i to se onda prenosilo usmenom predajom. Zatim se noću, uz iritantno krčenje, slušao Radio Luksemburg, a nakon toga su se u Zagrebu i drugim dijelovima pojavili "frikovi" koji su donosili ploče iz inozemstva, najprije Beatlese, pa Animalse, Elvisa Presleyja te kasnije Rolling Stonese. Potom je ponetko imao magnetofon pa su se skladbe presnimavale, sjeća se Despot.

U to doba se u medijima na ovim prostorima orock'n'rollu nije moglo ništa pročitati, je je to bila negativna pojava. "Ako je i bilo nešto u novinama, to je bila sprdnja na račun rocka, a posebno na Stonese jer su oni bili "loši momci". U početku nisu toliko bili ni radiofonični. Radio Zagreb tada je uglavnom puštao "mekše" američke stvari.

Prva emisija u kojoj se moglo slušati o rock'n'rollu bila je "Po vašem izboru" Radio Zagreba čije su svako novo izdanje glazbeni zaljubljenici s uzbuđenjem čekali. Emisija na Hrvatskom radiju traje i danas.

Sustavno objavljivanje ploča počelo je nakon dolaska Veljka Depota u Jugoton 1974. kad je oformio program stranih izdanja, nakon čega se sukcesivno kompletirala diskografija rock'n'rolla. Tih se dana smanjila potreba nabavljanja ploča iz inozemstva, što je najčešće značilo odlazak u kupovinu omiljenih rock n roll albuma - takozvanih "originalki" - u Trst.

Zagreb se može pohvaliti da je dva puta ugostio Stonese: 1976. kada su rasprodali dva koncerta zaredom u Domu sportova, i 1998., na Hipodromu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 18:13