MNOGE ZVIJEZDE

Veliki povratak jazza u Zagreb: nećete vjerovati tko sve ove godine dolazi

Gregory Porter 

 Ian West/pa Images/profimedia/Ian West/pa Images/profimedia
Billy Cobham koji je već nastupio, Gregory Porter, Anat Cohen, Keyon Harrold, The Necks i David Murray najveće su zvijezde nikad bogatijeg festivala Zagreb Jazz i revitaliziranog NO Jazza

Daleko od toga da nakon lockdowna nije bilo zanimljivih inozemnih jazz gostovanja. Ipak, s ovako "nabildanim" programom festivala Zagreb Jazz (Dražena Kokanovića), koji se uz jače sponzore i obilnije sufinanciranje zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, protegnuo na cijelu godinu i ukupno deset koncerata, a i Mate Škugor je odlučio obnoviti svoj NO Jazz Festival s tri potencijalno impresivna koncerta u studenome, zaista se može zaključiti da ćemo ove jeseni svjedočiti velikom povratku međunarodnog jazza u Zagreb.

Ovoj plimi jazza valja pribrojati i JazzHR Festival s tri koncerta u listopadu, više fokusiran na lokalne i izvođače iz susjedstva, te ponovo zanimljiv serijal nastupa Jazz orkestra HRT-a koji je prošlu sezonu efektno zatvorio s japanskim pijanistom Makotom Ozoneom, a nadolazeću otvara 2. listopada s Edom Maajkom u dvorani Gorgona MSU-a, u kojoj će se održati osam od planiranih devet koncerata.

ZAGREB JAZZ FESTIVAL

Zbog gadne viroze bio sam prisiljen propustiti koncert Billy Cobham Spectrum 50 Banda u Kinu SC, prvog jesenskog, no već trećeg ovogodišnjeg koncerta 14. festivala Zagreb Jazz, a iza nas su proljetos održani koncerti američke pjevačice Liz Wright i kubanskog pijanista Roberta Fonsece. No i ono što nam predstoji prave su poslastice za jazz sladokusce.

28. 9.

Avram Fefer Quartet

Mala dvorana Lisinski

Avram Fefer ugledni je njujorški saksofonist, klarinetist, flautist i pedagog na čija je posljednja dva albuma "Testament" i "Juba Lee" svirao i gitarist Marc Ribot kojega smo dobro upoznali na koncertima u Hrvatskoj, ali i kao suradnika Toma Waitsa, Elvisa Costella, Diane Krall, Davida Sylviana, Mikea Pattona i brojnih drugih. Fefer je tijekom karijere ‘prosurfao‘ brojnim zakucima jazza, u rasponu od klasičnog do avangardnog preko funka i fusiona do afro, indijske i arapske glazbe. Šteta što s Feferom ne dolazi Ribot, ali gitarist Anders Nilsson, kontrabasist Luke Stewart i bubnjar Hamid Drake uživo će vjerojatno ići tragom posljednjih, zaista sjajnih Avramovih albuma.

11. 10.

Cyrille Aimee Quartet

Kino SC

The Wall Street Journal proglasio je Cyrille Aimee "jednom od najperspektivnijih jazz pjevačica svojeg naraštaja", a njezina lagana i pitka fuzija latinskih ritmova, francuske šansone i afroameričkog jazza i downtempo elektronike mamac su za najširu jazz i ne samo jazz publiku. Nastupala je u prestižnim dvoranama, ali i s francuskim Romima, na ulici i u kazalištu, na festivalima i u malim klubovima, a Pariz zamijenila prvo New Orleansom pa Kostarikom.

26. 10.

Anat Cohen Quartetinho

(dvorana još nije poznata)

Anat Cohen dobro je poznata zagrebačkoj publici jer je već nastupala na Zagreb Jazz Festivalu i/ili Jazzarelli (ne sjećam se točno), a rodni Tel Aviv odavno je zamijenila New Yorkom u kojem se školovala pa etablirala kao jedna od cjenjenijih klarinetistica, saksofonistica i flautistica. Ostalo mi je u sjećanju da uživa u svojim koncertima, a i cijenjeni jazz magazin DownBeat nekoliko ju je puta proglasio klarinetisticom godine. Njezin jazz, i zbog porijekla, ali i boravka u Americi, naginje klezmer glazbi te dixielandu, a upušta se i u fuzije s brazilskom, kolumbijskom i venecuelanskom glazbom. Njezin nastup u okviru festivala Zagreb Jazz trebao bi biti na tragu posljednja dva, emotivna i krasna albuma "Quartetinho" i "Quartetinho: Bloom".

30.10.

Gregory Porter

Kino SC

Gregory Porter jedan je od popularnijih i boljih jazz pjevača današnjice, već je dva puta "kupio" publiku u Šibeniku, a sada premijerno nastupa u Zagrebu, čemu se posebno veselim. Gregoryjev glas je, naime, poput toplog kalifornijskog lahora, bariton s okusom meda i mente, natruhama snage Raya Charlesa i seksepila Marvina Gayea, a pjevanje precizno, no ne i hladno ili distancirano. Čovjek se rastopi kad sluša njegove albume na kojima ide i stopama Nata Kinga Colea, a katkad uklizava i u cubanu, funk i pop. Neodoljiv je s tom svojom kapicom na glavi, poput plišanog medvjedića, no posrijedi je pravi jazz velikan 21. stoljeća koji nas podsjeća na najveće pjevače jazza 20. stoljeća.

23. 11.

Keyon Harrold Quintet

Kino SC

Jedini problem s koncertom kvinteta trubača i pjevača Keyona Harrolda je što iste večeri u sklopu festivala NO Jazz u Laubi nastupa australski trio The Necks. Mene srce te večeri vuče u Laubu, no kakva je faca Keyon Harrold ilustrira podatak da je baš on svirao Milesove skladbe u filmu "Miles Ahead" kako bi se sve uskladilo s izvedbom na ekranu i likom Juniora kojega tumači LaKeith Stanfield. "Harrold je budućnost trube", piše DownBeat Magazine, "Keyon Harrold jednako glazba", tvrdi Billboard, "on je trubač svjetske klase", dodaje Essence... "The Mugician" (2017.) njegov je najdojmljiviji album, veliki je borac za crnačka prava, a surađivao je i s glazbenicima kao što su JAY-Z, Beyonce, Keith Richards, Eminem, Diana Ross, D’Angelo, Eryk Badu, Rihanna, Gregory Porter i drugima, što govori o tome koliko široko "igra".

18. 12.

Emmet Cohen Trio

Kino SC

Anat Cohen ima dva brata s kojima nastupa u okviru sastava The 3 Cohens, no Emmet nije jedan od njih, ali je vraški zavodljiv pijanist. Slušajući njegove albume ne mogu se oteti dojmu da uspijeva regtajm Scotta Joplina transponirati u dvadesete godine 21. stoljeća, modernizirati, ali ne i uzeti mu dušu. Naprotiv, Emmet kao da se igra i sjajno zabavlja, premda je to što radi umjetnost unutar mainstream jazza od kojeg ne bježi nego ga čini potentnim, intrigantnim i vrckastim dok je u baladama nježan, sentimentalan i topao. Osim što vodi trio, tijekom karijere ostvario je suradnje s Jimmyjem Heathom, Kurtom Ellingom, Billyjem Hartom, član je trija Tip City Christiana McBridea te pijanist i voditelj sastava jazz pjevačice Veronice Swift. Mislim da ću jako uživati u ovom koncertu, ne sašije li me opet neka viroza, korona, gripa...

image

Emmet Cohen

Pawel Supernak/pap/profimedia/Pawel Supernak/pap/profimedia

NO JAZZ FESTIVAL

Izuzetno mi je drago da je Mate Škugor nakon dugih petnaest godina odlučio "revitalizirati" NO Jazz Festival jer je Zagrebu nedostajao njegov pogled na jazz. Tim više što ponovno dovodi australski avangardni jazz trio The Necks, koji me oduševio prošle godine nastupom u Vintageu, te američkog saksofonista Davida Murraya u triju s ritam-sekcijom švedsko-norveške free-jazz grupe The Thing, koju vodi meni omiljeni saksofonist Mats Gustafsson.

image

David Murray

Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

10. 11.

Roj osa feat. Rob Mazurek

Vintage Industrial Bar

Trio Roj osa tvore Alen Sinkauz, Neven Sinkauz i Marco Quarantotto, a glazba koju stvaraju ubraja se više u sferu eksperimentalne, ambijentalne, avangardne i elektroničke nego jazza, no takvi su izvođači često bili u fokusu festivala N(ot) O(nly) Jazz. Trubač Rob Mazurek pripadnik je čikaške avangardne jazz scene, a uz niz solo albuma objavio je i brojna izdanja kao lider dua/tri/kvarteta/orkestra Chicago Underground. Očekujte neočekivano.

23. 11.

The Necks

Lauba

Australska gospoda, pijanist Chris Abrahams, bubnjar Tony Buck i kontrabasist Lloyd Swanton već dulje od tri desetljeća skladaju i sviraju duge repetitivne skladbe koje slušatelje dovode u stanje hipnoze i transa iz kojih ih onda transponiraju u stanje euforije i katarze. Naizgled jednostavno i minimalistično, ali i iznimno duboko, promišljeno i efektno. Prvi su put nastupili u KSET-u 2000. godine, a nakon posljednjeg nastupa u Vintageu, prvog u posljednjih 16 godina u Zagrebu, pomislio sam da su The Necks za jazz otprilike ono što su za rock Radiohead, a za klasičnu glazbu Satie. Za razliku od tog nastupa, The Necks će u Laubi - kući za ljude i umjetnost koja je suorganizator ovogodišnjeg NO Jazza - svirati pred publikom koja će sjediti na 404 stolca polukružno raspoređenih oko pozornice.

24. 11.

David Murray/Ingebrigt Haker Flaten/Paal Nilssen-Love

Lauba

The Thing je silovit free-jazz trio u kojem saksofonist Mats Gustafsson voli tretirati jazz onako kako su The Stooges tretirali saksofon u svom proto-punku. The Thing su samostalne objavili i albume s Neneh Cherry, Kenom Wandermarkom, Thurstonom Mooreom, Jamesom Bloodom Ulmerom i drugima, a u Laubi ćemo čuti kako s njima diše američki post-bop veteran, saksofonist David Murray koji je u karijeri snimio na desetine albuma s nevjerojatno raznolikim glazbenicima, uključivši Pharoaha Sandersa, Mc Coy Tynera, Lestera Bowieja, ali i Macy Gray, Taja Mahalu, Gregoryja Portera i Questlovea. Jazz uragan? Moguće.

JAZZ ORKESTAR HRT-A: Sezona 2024./2025.

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, 20 sati

2. 10. 2024.

EDO MAAJKA

Edo Maajka

Miron Hauser, dirigent

13. 11. 2024.

BIG BAND BRICKS BY IZIDOR LEITINGER

Izidor Leitinger, skladatelj, dirigent, truba

4. 12. 2024.

BRAZIL, JAZZ AND MORE

Emiliano Sampaio, skladatelj, trombon, dirigent

29. 1. 2025.

COLLECTIVE

More Love Ensemble

Miron Hauser, dirigent

19. 2. 2025.

MUSIC OF LA VIEJA TROVA SANTIAGUERA

Lazaro Amed Hierrezuelo Zumeta, vokal

Miron Hauser, dirigent

5. 3. 2025.

THE REMAINS OF THE PAST

Adam Klemm, skladatelj, saksofon

Aleš Avbelj, aranžer, dirigent

2. 4. 2025.

LUMINATION

Joel Frahm Trio

Miron Hauser, dirigent

30. 4. 2025. (Mala dvorana Lisinski)

MEĐUNARODNI DAN JAZZA

Javier Girotto, skladatelj, saksofon

Miron Hauser, dirigent

14. 5. 2025.

NO RISK, NO FUN!

Boris Majcen, skladatelj, truba

Miron Hauser, dirigent

JAZZ.HR FESTIVAL

Klub Kazališta Komedija (Kontesa)

25. 10.

Makedonski nacionalni jazz orkestar & solisti

26. 10.

Denis Razz Adjustable Group

Valdemar Kušan trio

27. 10.

Peđa Milutinović - drumbooty

Maja Grgić "NIM"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 19:05