Valdemar Kušan

Upravo je objavio album "Music of the Mind", a nominiran je i za Rock&Off nagradu za jazz izvođača godine

Valdemar Kušan

 Ivan Posavec/
"Tko te pita poslije koju si školu završio? Kamo god dođeš, kreneš od nule. Treba vremena da se etabliraš..."

Kad jednog dana izađe povijest hrvatskog jazza, zanimljivo će biti poglavlje o važnosti austrijskih jazz institucija za razvoj naših muzičara. Naime, broj naših jazzista koji su obrazovanje stekli na akademijama po Klagenfurtu, Grazu i Beču, doista je impozantan. Za razliku od Muzičke akademije u Zagrebu, koja i dalje misli da je jazz odjel nepotreban, Austrijanci već desetljećima promoviraju prestižne glazbenike u profesore i tako stvaraju zanimljivu jazz scenu i laboratorij iz kojeg izlaze zanimljivi glazbenici.

Mladi jazz trubač Valdemar Kušan nije novo ime. Već je dugo aktivan. Prve kontakte s jazzom doživio je kao dječak u Grožnjanu, gdje mu je Antonio Geček dao u ruke trubu. "Odmah sam dobio ton i onda mi je američki profesor John Thomas rekao da krenem na satove", sjeća se Valdemar. Na jazz tečajevima Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čuo je hrpu trubača i radio s njima.

Slijedile su audicije i svirke. Prvo HGM Jazz orkestar, pa JMI Jazz World Orchestra, čiji je član bio pet godina. Od 2017. svira s Mimika orkestrom, od 2018. povremeno i s HRT jazz orkestrom, a odnedavno je član štajerskog Kelag Big Banda.

Valdemar je upravo objavio zanimljiv album "Music of the Mind", s Rokom Zalokarom na klaviru i Žigom Smrdelom na bubnjevima, promovirao ga sredinom prosinca u klubu Kontesa, a onda ponovo rasvirao u Lisinskom na Danu dvorane 29. prosinca. Album je na tragu obrane njegova magistarskog rada, u kojem istražuje odnose napisanog i uvježbanog s improvizacijom muzičara u toku svirke. "Zanima me što dolazi iz iskustva, a što je improvizirano, no ne mislim da su ta dva koncepta suprotstavljena", kaže Valdemar, ali se ne zanosi svojim magisterijem. "Tko te pita poslije koju si školu završio? Kamo god dođeš, kreneš od nule. Treba vremena da se etabliraš, ali kad to napraviš više puta, ide lakše." Valdemar Kušan ovaj je tjedan nominiran za Rock&Off nagradu za jazz izvođača godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:59