U 91. GODINI

Umro je poznati glazbenik, koji je karijeru započeo s Claptonom. Do 31. godine živio je u kućici na drvetu - kod roditelja

John Mayall iz benda John Mayall & the Bluesbreakers

 Jim Z. Rider/zuma Press/profimedia/Jim Z. Rider/zuma Press/profimedia
John Mayall utjecao je na danas mnoge poznate glazbenike, među njima i Rolling Stonese

Britanski blues glazbenik John Mayall, koji je svojedobno imao bend s Ericom Claptonom te je podupirao neke od najvećih rock glazbenika 20. stoljeća, poput članova Fleetwood Maca, umro je u 91. godini života. Njegova je glazba snažno utjecala na mnoge bendove, primjerice Rolling Stonese.

Mayall je, piše The Guardian, rođen 1933. godine u Macclesfieldu. Još kao tinejdžer je počeo proučavati očevu jazz i blues zbirku te naučio svirati klavir, gitaru i harmoniku. Nakon službe u Koreji, pohađao je umjetničku školu te postao grafički dizajner. Glazbom se bavio u sklopu benda Blues Syndicate.

Kako je njegova obitelj živjela u veoma maloj kući, od tinejdžerskih dana do ženidbe u 31. godini živio je u kućici na drvetu u vrtu svojih roditelja.

Tek što je zakoračio u četvrto desetljeće preselio se u London kako bi postao profesionalni glazbenik. U to vrijeme popularni su bili bendovi poput Rolling Stonesa, the Spencer Davis Group te the Animals.

"Američka scena bila je rasno segregirana - tamo se dvije strane ne bi sretale. U Europi, ne samo u Engleskoj, s druge strane, crnačke blues glazbenike počela je slušati publika kakva ih u Americi nije slušala. Otkrili smo Elmorea Jamesa, Freddieja Kinga, JB Lenoira, a oni su rezonirali s našim osjećajima, životnim pričama i to je bilo to. Navukao sam se", objasnio je za the Guardian 2014. godine.

Mayall je svirao gitaru i klavijature te pjevao. Svirao je i originalnu glazbu i covere, a na turneje je išao s blues velikanima poput Sonnyja Boyja Williamsona te T-Bone Walkera. U Bluesbreakersima je svirao s glazbenicima poput basista Johna McVieja i gitarista Petera Greena, koji su kasnije činili dio Fleetwood Maca. S Bluesbreakersima su svirali i gitarist Eric Clapton (Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos), Mick Taylor (Rolling Stones) i razni drugi glazbenici.

Prvi studijski album benda iz 1966. u sebi je čak i nosio Claptonovo ime (Blues Breakers with Eric Clapton). Clapton je ubrzo bend napustio, što Mayalla nije iznenadilo jer je gitarist, govorio je Mayall, "oduvijek bio poprilično nemiran".

Sedamdesete je proveo u Kaliforniji, a to razdoblje obilježio je svojevrsni odmak od bučne glazbe koju je radio u Ujedinjenom Kraljevstvu prema akustičnoj instrumentalizaciji s drvenim puhačkim instrumentima, saksofonom i gitarom, no bez bubnjeva. Svojem stilu se, doduše, vratio na albumu "Back to the Roots", na kojem su gostovali Clapton i Taylor.

2008. je umirovio Bluesbreakerse te svirao s drugim glazbenicima. 2018. godine unajmio je i Carolyn Wonderland, svoju prvu žensku, glavnu gitaristicu. Godišnje je svirao na stotinama koncerata te nastavio turneje sve do 2022. godine.

Mayall bi ove godine trebao biti primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 21:29