STREAM OTKRIĆE

Udaraju žestoko, skandinavski, no tu žestinu vješto obogaćuju fantastičnim melodijama: Upoznajte bend Vola!

Vola

 Vola/YouTube
Voline su pjesme dinamične, rijetko kada pravocrtne, a bend u svojim tekstovima izbjegava tradicionalne preokupacije metalaca

Progresivni metalci najdraži su mi metalci jer se ne boje u svoje pjesme ubaciti neobične i neočekivane zvukove.

Between The Buried And Me ljubi polku i country, Opeth bliskoistočne melodije i ritmove, a vjerujem da se ne zna konačan broj progresivaca koji su u jednom trenutku posegnuli za klasičnom glazbom i elektronikom. Naravno, tu je i neizbježni utjecaj pop-glazbe koji se najbolje čuje u pjevnim refrenima i višeglasnih harmonijama mnogih žestokih bendova.

Među novijim neustrašivim progresivcima ističe se Vola, četveročlani dansko-švedski bend koji čine pjevač Asger Mygind, klavijaturist Martin Werner, basist Nicolai Mogensen te bubnjar Adam Janzi. Formalno postoje od 2006. godine, no prvi album "Inmazes" izdali su tek u veljači 2015. godine. Drugi album "Applause of a Distant Crowd" objavili su u listopadu 2018. godine, a treći, "Witness", izašao je svibnju 2021. godine.

Vola u većini pjesama udara žestoko, tradicionalno skandinavski, no tu žestinu vješto obogaćuju fantastičnim melodijama, ponajprije vokalnim. Mygindov glas je moćan, ali osjećajan i nijansiran, pa se podjednako dobro snalazi na laganicama poput "Ruby Pool" i furioznim dijelovima "Applause of a Distant Crowd", "Straight Lines" i "Future Bird". Kažem dijelovima jer su Voline pjesme dinamične, rijetko kada pravocrtne.

Drugi ključan član Vole koji bendu pomaže da se istakne u gomili je bubnjar Adam Janzi. Od njega ćete rijetko čuti ijedan standardni metalski ritam, onu standardnu rafalnu paljbu na bas-bubnjevima. Umjesto njih, tu su složeni i neobični ritmovi koji se izvrsno nadopunjuju sa zidom zvuka koji Mygind i Werner stvaraju sa svojom sedmerožičanom gitarom i klavijaturama.

Vola i u svojim tekstovima izbjegava tradicionalne preokupacije metal glazbenika, pa čak i onih progresivnih, te progovara o temama od društvene važnosti, traumatičnim svakodnevnim situacijama i svemu što nas čini ljudima.

Prvo zavrtite "Witness" jer sadrži najviše hitova, a zatim "Applause of a Distant Crowd" jer je na njemu Volina uvjerljivo najbolja stvar, ona koja se zove isto kao album. Neka vam "Inmazes" bude treća opcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:06