ZAGREB JAZZ FESTIVAL

U Zagreb dolazi i Ida Nielsen. Jedna od najboljih basistica na svijetu, poznata je i po suradnji s Princeom

Ida Nielsen, NPG records

 /Zagreb Jazz Festival
U Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jedna od najtraženijih američkih saksofonistica Lakecia Benjamin

I ove godine 14. Zagreb Jazz Festival dovodi sjajne inozemne glazbenike, a spreman je i street editon festivala s domaćim jazzerima.

U nastupima talentiranih domaćih glazbenika i jazz standardima, uživat ćete besplatno i to subotama u podne, u samom centru Zagreba:

30. 9. na uglu Bogovićeve i Gajeve nastupa Valerija Nikolovska Trio feat. Davor Križić, 7. 10. Filip Pavić Quartet nastupa kod Sunca u Bogovićevoj, a 14. 10. rezervirajte za Pavle Miljenović Trio na Europskom trgu.

Ovakav koncept predstavljen je premijerno prošle godine, zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice grada Zagreba.

"Kako bismo Zagreb Jazz festival još više približili široj publici, prošle smo godine predložili i podržali besplatne jazz koncerte u centru Zagreba. Naime, u Turističkoj zajednici grada Zagreba uvijek nastojimo potaknuti te podržati kvalitetne i kreativne projekte poput ovog, jer oni doprinose daljnjoj izgradnji destinacije kao središta urbane kulturne scene. Dovođenjem urbanog jazz izričaja na otvorne prostore, omogućujemo dodatno povezivanje publike s glazbenicima, kreirajući autentični kulturni i turistički proizvod koji prezentira domaće i svjetske umjetnike, glazbu i zabavu u jedinstvenom formatu.", izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Strani program

Strani glazbenici koncerte će također održati na nekoliko lokacija, a koncerti počinju u 20 sati i ulaznice se naplaćuju.

19. 10. u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jedna od najtraženijih američkih saksofonistica Lakecia Benjamin. Svestrana glazbenica spaja trajne vrijednosti jazza, funka, latina, R&B-a, hip-hopa i soula. Ostvarila je suradnje sa stilski raznolikim glazbenicima. Među ostalima, svoju je mladenačku energiju, strastvenost i virtuoznost spojila s iskustvom i mudrošću glazbenih veličina kao što su: Clark Terry, Stevie Wonder, Harry Belafonte, Rashied Ali, David Murray, Christian McBride, Alicia Keys, Gregory Porter, Anita Baker, The Roots...

21. 10. u Peti Kupe dolazi danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica Ida Nielsen. Ova međunarodno poznata glazbenica je među najboljim basisticama na svijetu i poznata je široj publici po suradnji s Princeom.

U Zagreb dolazi s bandom Funkbots, a njihovu glazbu opisuju kao "visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja".

image

B‘s FUNstallation, predgrupa Idi Nielsen u Petom kupeu

Sasa Huzjak/Saša Huzjak

Prije njih će nastupiti hrvatski sekstet B‘s FUNsallation, odnosno šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević 2012. Članovi sastava su: Mario Bočić, tenor saksofon; Zvonimir Bajević, truba, krilnica; Davor Doležal, gitara; Luka Žužić, klavijature, trombon; Goran Rukavina, kontrabas, električna bas gitara i Borko Rupena, bubnjevi.

U Kazalištu Kerempuh 24. 10. nastupa Cyrille Aimee Duo, a 17.11. The Baylor Project.

Hvaljena francuska jazz pjevačica i autorica nominirana za Grammy, Cyrille Aimee, prepoznatljiva je svojim osebujnim, prepoznatljivim glasom i pristupom koji zasniva na spoju jazza, funka, šansone i flamenka, tradicije i futurističke elektronike...

image

Cyrille Aimee

/Zagreb Jazz Festival

The Baylor Project su supružnici Marcus i Jean Baylor. Donose savršen glazbeni spoj stilova, emocija i iskustava. Zajedničko im je iskustvo nastupanja u crkvama gdje su još u mladim danima usvojili temelje glazbe kojom se bave. Otada se njihov glazbeni svjetonazor zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula.

3. 11. u Maloj dvorani Lisinski s kvartetom nastupa jazz/rock pijanistica i klavijaturistica Rachel Z. Rachel je svoj stil i pristup improvizaciji razvila po uzoru na stvaralaštvo Herbieja Hancocka i McCoyja Tynera. Za početak njezine karijere, bile su važne suradnje s Mikeom Mainierijem i fusion bendom Steps Ahead te s Wayneom Shorterom kojem će i posvetiti zagrebački koncert.

20. 11. u Maloj dvorani Lisinski dolazi super grupa: Jacob Karlzon, Magnus Ostrom, Scott Colley, Benjamin Koppel.

Ovaj kvartet čine glazbenici različitih osobnosti, ali zajedničke strasti prema spontanom muziciranju, komunikaciji u trenutku izvedbe i istraživanju raznih mogućosti koje pruža jazz.

image

The Baylor project

/Zagreb Jazz Festival
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:09