DJ SUPERSTAR

U Peti kupe stiže legendarni Roman Flügel: Remiksirao je Kylie Minogue, a nastupao i u zloglasnom Berghainu

Roman Flugel

 Jorge Alexandre/Beats Fotograf/
S Flugelom nastupaju i Pepi Jogardo i Antonio Zuza, a za one koji ne znaju klub se nalazi na adresi Trnjanska cesta 5

Jedna sjajna ploča i par večeri u pravom klubu u pravo vrijeme bili su sasvim dovoljni da se Roman Flügel inficira elektronskom glazbom. Ploču je dobio od starijeg brata na dar, bilo je to jedno od onih House Trax 1 izdanja s kompilacijom najvećih chicago house hitova, a klub je bio frankfurtski Omen Svena Vätha, zapravo mjesto na kojem je rođen techno u Njemačkoj.

- Brat vjerojatno nije imao pojma da će s tom pločom otvoriti Pandorinu kutiju, on mi je samo htio darovati malo nove glazbe, prisjetit će se kasnije Flügel koji je klavir svirao sa šest, a bubnjeve prije dvanaestog rođendana. Danas ga nazivaju kameleonom elektronske scene i jednim od najvažnijih njemačkih DJ-a koji je na sceni od ranih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Imao je sreće, od Omena je živio samo nekoliko kilometara južnije, a nakon što je doživio nekoliko Väthovih live setova nije bilo dileme: postat će DJ.

Prve je demo trake proslijedio Jörnu Ellingu Wuttkeu, DJ-u i producentu koji ga je brže bolje uzeo za rukav i odvukao do pravih ljudi, između ostalih i legendarnog Heika Schäfera, koji su ostali šokirani kvalitetom njegove glazbe.

I tako su 1993. osnovani labeli Klang Elektronik i Playhouse, a Flügel je osim što je izbacivao novu glazbu za njih, počeo nastupati po klubovima diljem svijeta, među ostalima i u Panorama Baru zloglasnog Berghaina.

Teško je pobrojati sve Flügelove stilove- acid, downtempo, techno, electro house samo su neki od njih, izbacio je pet solo albuma i nebrojene singlove od kojih su se neki poput Rockera (kolaboracija s Wuttkeom) osvajali njemačke i britanske top liste.

Playhouse je inače ubrzo postao jedan od najvažnijih njemačkih techno labela pod čijom kapom su izdavale legende poput Ricarda Villalobosa.

Flügel je između ostalog remiksirao zvijezde poput Kylie Minogue, Pet Shop Boysa i Daft Punka, a večeras nastupa u zagrebačkom Petom Kupeu, na Trnjanskoj cesti u blizini dvorane Vatroslav Lisinski, a organizatori ga ovako najavljuju:

"Njegovi setovi predstavljaju 20-godišnji pregled ravea - od techna preko housea i italo-disca do probranih opskurnih stvari. Neobični techno susreće se s futurističkim italo-discom i elektronikom nepoznatog porijekla. U jednoj stvari se čuje krautrock, u drugoj Depeche Mode, treća je već slow-motion afterparty house, a podloga svega je IDM – inteligentna plesna muzika".

image

Antonio Zuza

S Flügelom nastupaju i domaće snage Pepi Jogarde i Antonio Zuza. Ulaznice se mogu nabaviti putem poveznice: https://www.entrio.hr/event/peti-kupe-presents-roman-flugel-12254

image

Pepi Jogardo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:28