VELIKI SPEKTAKL

Tvornica će se tri večeri zaredom ‘i dimiti i prašiti‘ od sjajnih koncerata i vrhunske glazbe

Camille Bertault

 Edmond Sadaka Edmond/Sipa Press/Profimedia/Edmond Sadaka Edmond/sipa Press/profimedia
Karizmatična francuska scat vokalistica u pratnji kvinteta predstavit će glazbu sa svog petog albuma

U srijedu 8. 5. festival otvara Big Band KK – Krško pod vodstvom Aleša Suše. Desetljećima već glase za rasadište nekih od najuspješnijih slovenskih jazzista, koji su nakon albuma Depeched u čast Depeche Modeu dogurali su sve do Montreuxa. U Zagrebu odaju počast našoj jazz legendi, velikom Silviju Glojnariću i predstavljaju njegov novi album, a glazbu s tog albuma prvi će se put čuti upravo na JazzHR-u.

Narednog dana JazzHR festival otvara Aldo Fosko Collective. Riječ je o autorskom projektu klarinetista, pijanista, skladatelja i muzikologa Alda Foška. U svojemu kolektivu Foško je okupio jaku jazz reprezentaciju iz Istre i s Kvarnera, a na JazzHR-u predstavljaju materijal s njihovog prvog albuma.

KUG u Grazu godinama glasi za jednu od prestižnih jazz škola iz koje su potekli mnogi renomirani glazbenici. Takav je slučaj i s bandom se4sons koji predvodi austrijski trubač i skladatelj Gerhard Ornig školovan na prestižnim institucijama kao što su Conservatorium van Amsterdam, Kunstuniversität Graz te Manhattan School of Music u New Yorku. Trenutno i sam predaje na sveučilištu MUK u Beču. U se4sons svira i hrvatski kontrabasist Ivar Roban Križić.

U petak prvi put u Zagreb stiže Camille Bertault. Vanity Fair je naziva "novim glasom jazza" (Vanity Fair),a Télérama "blistavom, prirodnom i drskom". Ova karizmatična francuska scat vokalistica u pratnji kvinteta predstavit će glazbu sa svog petog albuma za koji je primila pandan našem Porinu – prestižnu nagradu Les Victoires du jazz.

Zmaj Orko Star čine gitarist Zoran Majstorović (Zmaj), bubnjar Borko Rupena (Orko) i klavijaturist Toni Starešinić (Star), a na JazzHR-u izvode materijal sa svog posljednjeg albuma Escape.

Završetak festivala rezerviran je za Žana Tetičkoviča i njegov autorski projekt The Port of Life III – From Where to Forever. Cijenjeni slovenski bubnjar i autor s njujorškom adresom najavljuje nastup kao završni dio svoje autorske trilogije, a na pozornici Tvornice kulture okupit će "moćnu gomilicu" od 11 vrhunskih glazbenika.

"S novim izdanjem festivala JazzHR je ponovno u Tvornici kulture", poručuje umjetnička ravnateljica JazzHR-a Lana Janjanin: "Zato slobodno možemo reći kako Tvornicu kulture od 8. do 10. svibnja opet pretvaramo u Tvornicu jazza u kojoj će se tri večeri zaredom doista ‘i dimiti i prašiti‘ od sjajnih koncerata i vrhunske glazbe. S nama je ponovno jedan big band pa za sve koji se još uvijek sjećaju onog spektakla Jumbo Big Banda u Lisinskom ovo je najbolja pozivnica. Tu su i naši vrhunski glazbenici, kao i doista prvorazredni gosti iz Austrije, Francuske i Slovenije. A sve tri večeri, nakon službenog dijela programa, očekuje nas nastavak druženja uz jam session u kul jazz ambijentu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:29