200 KONCERATA

Svi znaju ovog kulturnog mecenu, čovjeka koji nikako da odustane od svog vječnog sna...

Dražen Kokanović

 Ivan Posavec/
Upravo proživljavamo 15. Zagreb jazz festival koji je, između ostalog, poznat po tome što svaki koncert počinje duhovitim kratkim govorom njegova organizatora - Dražena Kokanovića

Svi znaju ovog kulturnog mecenu, čovjeka koji nikako da odustane od svog vječnog sna - da od Zagreba napravi jazz metropolu. U kojem je organizirao - vjerujem da će uskoro biti i okrugla brojka od 200 koncerata. Otvarao je i vodio klubove, organizirao književne festivale, izdavao underground časopise i uvijek je najviše od svega volio - jazz. Tako upravo proživljavamo 15. Zagreb jazz festival koji je, između ostalog, poznat po tome što svaki koncert počinje duhovitim kratkim govorom njegova organizatora - Dražena Kokanovića. Baš kao što je to nekada radio Dražen Vrdoljak najavljujući koncerte u Kulušiću.

Ovogodišnji festival počeo je koncertom legendarnog bubnjara Billyja Cobhama u dupkom punom Kinu SC-a, a nastavlja se subotnjim koncertom njujorškog skladatelja Avrama Fefera i njegova kvarteta. Kokanovića posebno veseli što je rasprodan koncert Gregoryja Portera, Grammyjem nagrađenog pjevača koji je već dva puta nastupao u Hrvatskoj, no oba puta u Šibeniku tako da je ovo njegov prvi zagrebački koncert koji će se također održati u Kinu SC-a.

Kokanović je najbolji promotor svojih koncerata, neumorno zove da se dođe i nikako ne propusti sljedeći nastup nekog važnog jazz glazbenika. Tako sada ozbiljno upozorava da se ne smije izostati s koncerta njegove drage prijateljice, francuske pjevačice Cyrille Aimée čiji je nastup najavljen za 11. listopada. Da u Zagrebu itekako ima publike za jazz koji dovodi Kokanović, valjda govori i to što se dobar dio koncerata održava u velikoj kino dvorani SC-a. A onda su do kraja ovogodišnjeg festivala još tri koncerta, završno s nastupom Emmet Cohen Trija 18. prosinca. No, ne organizira Kokanović koncerte samo u Zagrebu; odnedavno kao jazz destinaciju pokušava brendirati i Mali Lošinj gdje je već lani doveo vrlo zanimljivu selekciju rafiniranih jazz glazbenika, a za sljedeću sezonu planira čak osam koncerata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:18