LJETNI SOLSTICIJ NA TRGU KRALJA TOMISLAVA

SVEČANOST GLAZBE Veseli i šareni program pod vodstvom odrešitog dirigenta Repušića

 Marko Todorov / Cropix
Proslava Svečanosti glazbe, Fęte de la musique, s prvim danom kalendarskog ljeta, na ljetni solsticij, krenula je 80-ih godina prošlog stoljeća iz Francuske

Središnja Svečanost glazbe ponovno se dogodila i u Zagrebu u subotu na nestvarno lijepom i posebno osvijetljenom Trgu kralja Tomislava s Orkestrom i Zborom HRT-a pod vodstvom sve uspješnijeg dirigenta, odrešitog Ivana Repušića, izravnih i odlučnih komandi, a sve s koncertom programa nalik bečkim novogodišnjim koncertnim veselicama.

Stotinjak zemalja

Proslava Svečanosti glazbe, Fęte de la musique, s prvim danom kalendarskog ljeta, na ljetni solsticij, krenula je 80-ih godina prošlog stoljeća iz Francuske. Ideja je, doduše, došla preko oceana iz Amerike, ali su poduzetni “kontinentalci” s “pokličem” - “muzika svugdje i koncert sada i ovdje” to uporno provodili, a Dan glazbe uz Ivanjsku noć raširio se po stotinjak zemalja. Svježe regrutirani slušatelji udobno su se rasprostrli travnjakom Tomislavova trga uključujući uvijek budnoga gradonačelnika.

Ples djece

Djeca su nesmetano plesala, Orkestru, Zboru, vokalnim solistima, posebno tenoru Tomislavu Mužeku i gitaristu Petritu Çekuu i koncentriranom dirigentu Repušiću je preostalo da što bolje prenesu prešaren program koji je na kraju zajedno s dovedenim otpravnikom vlakova uputio na “Izletnički vlak” Johanna Straussa ml.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:01