KONCERT

Sve nas je u Lisinskom oduševila Carminho, ova najcjenjenija umjetnica fada

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, koncert portugalske umjetnice Carminho ”Glas fada”

 Neja Markičević/Cropix
Pjevačica, odrasla u pravoj fado kući uz majku, također poznatu pjevačicu Teresu Siqueiru, zarobila je publiku prisnom jednostavnosti

Lisinski je u nedjelju odzvanjao fadom, portugalskim nacionalnim glazbenim simbolom. U povodu 30 godina uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Portugala, nastupila je danas najpoznatija i najcjenjenija umjetnica tog specifičnog žanra, 38-godišnja Carminho (Maria do Carmo Carvalho Rebelo de Andrade), uz kvartet gitara, i oduševila i našu publiku potvrdivši da je glas fada doista srce Portugala od davnih dana početka 19. stoljeća do našeg vremena u kojem se pomno njeguje tradicija, ali i stvara novi fado.

Kao pučki glazbeno-pjesnički izričaj težaka, mornara i malih ljudi iz siromašnih gradskih periferija, fado (sudbina) je svojim nostalgičnim melodioznim, ponekad i oporim zvukom utisnuo trajni pečat zemlji u kojoj se rodio, prema nekim tumačenjima kao mješavina ritmova afričkih robova iz Brazila s tradicionalnom glazbom ruralnog Portugala uz arapske utjecaje. Naziv glazbe "sudade" označavao je nostalgiju i čežnju za domom valova doseljenika dok današnji fado opisuje suvremene crtice portugalske svakodnevice također sociološki određenih sredina "običnih".

O tome je između točaka sjajnom animatorskom vještinom pričala i Carminho, odrasla u pravoj fado kući uz majku također poznatu pjevačicu fada Teresu Siqueiru. Dugo joj je trebalo da shvati suštinu tih pjesama, no kad su konačno sjele na mjesto koje ju je očito čekalo, fado je postao njezina umjetnička sudbina. Divnim zagasitim glasom ona pjeva svoje, tuđe i tradicionalne pjesme, zasvirat će i električnu gitaru i zarobiti publiku prisnom jednostavnosti bez pretjerane dramatike, svjesna sadržaja koji osjeća i prenosi. Pjevajući o sedam suknji koje su portugalske žene nekad nosile, o djevojci koja nikad nije izlazila iz kuće nego je pjevala na prozoru, o svojim prijateljima kojih ima samo pet..., Carminho se doticala i tuge i veselja, života nekadašnjeg i današnjeg, koje samo glazba može tako sugestivno dočarati. Danas je nakon brojnih albuma ovjenčanih nagradama opisuju kao jednu od najinovativnijih fado pjevačica svoje generacije, ali i umjetnicom popularnog crossover stila koji eklektični poseže, osim za tradicijom, i za popularnom glazbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:57