MELODIOZNO I MAŠTOVITO

Stvorila se moćna gomilica londonskih jazz glazbenika, a ovaj genijalni bubnjar jedan je od njih. Bubnjati je počeo s 4 godine

Yussef Dayes

 /Press
Otac mu je rastafarijanac s Jamajke, a braća također glazbenici s kojima svira od malih nogu

Posljednjih nekoliko godina stvorila se moćna gomilica londonskih jazz glazbenika. Spomenut ću samo Shabaku Hutchingsa (i njegovu grupu The Ancestors), sastav The Comet Is Coming koji je nastupio na INmusicu 2022, Sons Of Kemet čiji je član Tom Skinner nastupio u Zagrebu s grupom The Smile u kojoj sviraju Thom Yorke i Jonny Greenwood iz Radioehada te saksofonisticu Nubyju Garciju, a njima valja pridodati i bubnjara Yussefa Dayesa koji se školovao i kod Billyja Cobhama. Otac mu je rastafarijanac s Jamajke, a braća također glazbenici s kojima svira od malih nogu jer bubnjati je počeo kao četvorogodišnjak. Surađivao je s klavijaturistom Kamaalom Williamsom u okviru dua Yussef Kamaal (album "Black Focus, 2016), a nedavno je objavio album "Black Classical Music" - duhovan, plesan, autobiografski i pomalo mističan - na kojem mu gostuje niz glazbenika, uključivši gitarista Toma Mischa s kojim je imao album "What Kinda Music" (2020), jamajčanskog reggae pjevača Chronixxa i američkog producenta Jahaana Sweeta koji je surađivao s Drakeom, Taylor Swift i Jonom Batisteom.

Oduševljava koliko Yussef tečno, melodiozno i maštovito jazz uranja u psihodeliju, neo-soul, reggae i Afrobeat, kao da je bio i učenik Tonyja Allena.

YUSSEF DAYES

Black Classical Music

Brownswood/Warner Music UK

žanr: jazz/Afrobeat

ocjena: 4 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:44