25. OBLJETNICA

Specijalni gost bit će i slavni Vince Martell iz grupe Vanilla Fudge

 Nikša Stipaničev/Cropix
Organizatori su vodili računa o raznolikosti žanrova: bit će zastupljene dalmatinske skladbe i klapski đir

Ovog vikenda Festival dalmatinske šansone Šibenik 2022. slavi dvadeset i pet godina svoga postojanja.

Posebnost je festivala da se nakon dvije pandemijske godine vraćaju starom konceptu te opet uvode večer starih skladbi koja će biti posvećena maestru Dušanu Šarcu. On ove godine obilježava svoj osamdeseti rođendan i šezdeset godina umjetničkog rada i skladanja. Autorska večer održat će se uz veliki festivalski orkestar maestra Damira Marušića te brojne goste i izvođače, od poznatih dalmatinskih klapa do eminentnih vokalnih solista i solistica.

image

Dušan Šarac

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Organizatori su vodili računa o raznolikosti skladbi i žanrova, tako da će na festivalu biti zastupljene dalmatinske skladbe i klapski đir, ali i moderne pop rock skladbe i balade s okusom Mediterana po kojima je festival i stekao svoju prepoznatljivost i uspješno brodi svojih dvadeset i pet.

Dobri zvuci

"Šibenčani vole taj festival, to je kao blagdan Velike Gospe. A i događa se prvi vikend nakon Gospe. Svi kupuju najbolju odjeću, prošeću se lagano preko Kalelarge do trga, uživaju... Naša prednost je da su dame u štiklama komotne na našem festivalu", kaže nam uz smiješak Branko Viljac, direktor Festivala dalmatinske šansone.

Dodaje da će se ove godine s trga ispred šibenske katedrale moći čuti samo dobri zvuci i dobri pjevači, a ne "svakakvi glumci i balerine".

"Za novu večer smo toliko sretni jer će i ona odzvanjati odličnim zvucima Mediterana", najavljuje Viljac.

Kao jednog od posebnih gostiju navodi Vincea Martella, američkog gitarista najpoznatijeg iz benda Vanilla Fudge, koji će nastupiti na gitari uz Tommi Mischell.

image

Vince Martell

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Žiri za odabir novih skladbi ove godine je, kažu organizatori, imao možda i najteži zadatak do sada. Iako je odabrao 25 skladbi, još ih se barem desetak moglo naći u finalnoj večeri. Vjeruju da će im se odužiti možda već dogodine jer se radi uglavnom o mladim i talentiranim pjevačima i kantautorima.

Uz već renomirane festivalske izvođače kao što su Ivo Pattiera i Đani Stipaničev, koji će nam svoju novu skladbu prvi put otpjevati u duetu, čut ćemo tako i duet dvaju klapskih tenora, Duje Stanišića i Branka Medaka, zatim vokalne soliste i kantautore kao što su Ibrica Jusić, Elvis Lovrić, Tommi Mischell, Kristina Boban, Mario Lipovšek Battifiaca, Vivien Galetta, Sabrina Hebiri, Tedi Grubica, Ksenija Varvodić i Krešimir Batinica, Klapa Iskon, klape Kaše i More te Branimir Bubica i klapa Sebenico.

Povratak legendi

Nastupit će i pet debitanata, a to su mladi kantautor iz Šibenika Hrvoje Burazer-Pavešković, Iva Spahija, Valerio Ricchiuto, klapa Sv. Mihovil te vokalni ansambl Gelato Sisters.

Posebno iznenađenje bit će nastup legendarne šibenske Grupe Mi, koja će nakon 2001. godine ponovno zasvirati i zapjevati u večeri novih skladbi. Autorska je to skladba Dore Mijat, kćeri jednog od utemeljitelja grupe, glavnog vokala i orguljaša Nevena Mijata, za koju je Neven napravio aranžman na tragu njihovih najboljih soul balada s početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je Grupa Mi bila na vrhuncu svoje glazbene karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:29