BOŽIĆ NA NETFLIXU

SOFIA COPPOLA I BILL MURRAY Nakon dugo vremena ponovno radili zajedno, a plod njihove suradnje najbolje je gledati 'pod gasom'

 YouTube
Prvi put nakon dugo vremena surađuju Sofia Coppola i Bill Murray, glavni glumac njezina najvećeg hita "Izgubljeni u prijevodu", za koji je redateljica dobila Oscara za scenarij

Američka televizija nudi pravo obilje posebnih božićnih emisija. Najviše će se zasigurno gledati koncert "Adele uživo u New Yorku" koji emitira NBC, i to u dva navrata, Fox nudi "Bijele vruće blagdane", vode ih zvijezde serije "Carstvo" Taraji P. Henson i Terrence Howard, a ugošćuju Mary J. Blige, Jamieja Foxxa i Johna Legenda. Michael Bubblé slavi "Božić u Hollywoodu" sa Celine Dion, a Tori Kelly i Sharon Jones s njezinim Dap Kingsima.

Specijalno za Božić napravljen je TV film "Ogrtač s mnogo boja Dolly Parton", nazvan po pjesmi i albumu glasovite skladateljice i pjevačice, autobiografski intoniran jer u njemu 9-godišnja djevojčica dobiva poklon koji će joj promijeniti život, a najluckastiji je "Green Screen Christmas", odvojak natjecateljskog showa "Drag Rnapravljenace", koji vodi poznati transvestit Ru Paul: u njemu će nastupiti pobjednici njegovih emisija u kojima se birala "drag queen". Za blagdansku prigodu LGBT mreža smislila je slogan "Happy Hollygays", koji možda ne treba ni prevoditi.

Najveću medijsku pažnju privukao je božićni specijal koji ne traje ni sat vremena, a koji je prije desetak dana ponudio svojim korisnicima neizbježni Netflix, nekoć najveća američka online videoteka, a danas proizvođač vrlo atraktivnih serija i filmova. Specijal se zove "Vrlo Murrayjev Božić" (A Very Murray Christmas), a u njemu su prvi put nakon dugo vremena surađivali Sofia Coppola i Bill Murray, glavni glumac njezina najvećeg hita "Izgubljeni u prijevodu", za koji je redateljica dobila Oscara za scenarij. U pitanju je obiteljski projekt nastao gotovo u kućnoj radinosti, suscenarist i suredatelj je Sofijin brat Roman Coppola, važnu ulogu ima njihov rođak Jason Schwartzman, a realizirala ga je kompanija American Zoetrope Francisa Forda Coppole.

Ako očekujete urnebesnu božićnu zabavu, ovo nije program za vas. Murray igra samoga sebe, flegmatičnog glumca od kojeg su naručili prigodni specijal. Njemu se to baš ne da, izgubljeno luta predvorjem njujorškog hotela Carlyle, podnosi nervozu producentica (jedna od njih je Amy Poehler, zvijezda upravo ugašene humorističke serije "Parkovi i provodi"), pred vratima uspije zgrabiti Chrisa Rocka, voditelja predstojećih Oscara, ali taj mu brzo izmigolji pa nema druge nego potražiti pomoć od osoblja koje srećom odlično svira i pjeva (naravno, kad ih igraju znalci tog zanata Maya Rudolph, Jenny Lewis i grupa Phoenix). Jedino je finale spektakularan (nije jasno je li to Murrayjevo supijano zamišljanje), sav u bijelom, u kojem Miley Cyrus odlično izvodi božićne standarde, a suflira joj George Clooney: vjerojatno za svoj nastup nije dobio nikakav honorar jer sve radi nekako preko volje.

Mogli bismo prigovoriti da je u svojedobno u našim blagdanskim emisijama bilo više poleta i humora, no ovo je autorski rad kojem pečat daju Sofia Coppola i Bill Murray. On je posebno dobar dok pjevuši božićne napjeve, vjerujete mu kad kaže da su ti dani kao stvoreni ne samo za radost, nego i za tugu. Emisija koju je - kako je savjetovao jedan kritičar - najbolje gledati "pod gasom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:23