Uoči Doma sportova

Skin (Skunk Anansie) o majčinstvu, Ukrajini, patnji i novoj pjesmi kojoj je tema prijateljstvo

Skunk Anansie

Bend nastupa u Zagrebu 13. svibnja, a frontmenica kaže kako obožava našu publiku

Skin, frontmenica benda Skunk Anansie, bunovnica je s razlogom, koja već desetljećima pomiče granice. Kako glazbene, tako i one društvene, modne, stilske...

13. svibnja s bendom ponovno dolazi u Zagreb, spremaju veliki koncert u Domu sportova, za kojeg su karte u prodaji na Eventimu. Skin je ogromna obožavateljica naše publike i poznata je po tome da se i sama u Hrvatskoj uvijek sjajno zabavlja. Godinama se već, primjerice, prepričava kako se tijekom koncerta u pogonu Jedinstvo popela na krov ton-majstora i s njega skočila.

image

Skunk Anansie

- Definitivno ste jedna od najjačih publika. Iz Hrvatske pamtim samo apsolutno fenomenalne stvari. Obožavam i vaše plaže te divno vrijeme koje me uvijek dočeka – kaže nam u telefonskom razgovoru.

Skunk Anansie se u glazbenoj teoriji često se stavlja kao dio Britpop vala. Skin se otvoreno opirala tome, protestirala "jer se u tome kontekstu priča samo o Oasisu, a u to su vrijeme, uz nas, postojali i Björk, trip-hop, drum and bass, R&B, reggae...". Žena je to koja se ne libi reći što misli, makar zbog toga djelovala neskromno. Pa, na što je u svojoj karijeri najviše ponosna?

- Na to što imamo obožavatelje i što smo još uvijek skupa unatoč svemu. Ključna riječ je tu unatoč. U svojoj sam karijeri puno patila. Pa mi je najveća nagrada što su broji i dalje uz nas – govori Skin.

A patila je zato jer je drugačija. Crnkinja je androginog izgleda, ćelave glave, otvoreno biseksualna, stilski ekstravagantna...

- Zato želim raznolikost i u svojem bendu i ekipi koja s nama radi. Za trenutnu smo turneju napravili natječaj u kojem pozivamo žene i one koji se tako identificiraju da nam se jave i rade s nama. Pozvali smo sve koji se bave zvukom, svjetlom ili žele biti tour manageri da nam se pridruže u Facebook grupi "Shadow Me Woman" i jave se ako žele raditi s nama, uz naznaku u kojem gradu žele raditi – kaže Skin, dodajući da inzistira na tome da im se priključe žene koje se doista bave glazbenom produkcijom, a ne obožavateljice koje bi samo htjele biti backstage s bendom.

- Inicijativu je pokrenuo moj majstor za svjetlo, a ja sam ju rado prihvatila. Doista inzistiram na tome da naša ekipa bude raznolika – govori pjevačica.

Ona je nedavno, u 54. godini, prvi puta postala majka. Dijete je rodila njezina partnerica, spisateljica Raye Baron, poznata i po umjetničkom imenu Ladyfag. Njih su dvije sedam mjeseci držale vijest o prinovi kao tajnu, a krajem prošle godine stigla im je djevojčica.

- Da, promijenio mi se cijeli pogled na svijet. Kao roditelj imaš konkretan razlog zašto radiš sve što radiš. Ništa više ne radiš samo zbog sebe, nego misliš o svojoj budućnosti, onome za što zarađuješ. To ti kompletno ubija ego. Obožavam svoju bebu, najslađa je na svijetu – kaže Skin.

Skunk Anansie je nedavno izdao EP s dvjema pjesmama, "Piggy" i "Can't Take You Anymore".

- Da, nove su nm pjesme prilično punkerske – smije se Skin.

Posebno je zanimljiva "Can't Take You Anymore".

- Svi smo poludjeli, o tome govori ta pjesma. Živimo u nekom novom svijetu, u kojem su prijatelji koji su oduvijek uz nas odjednom po svojim stavovima značajno različitiji od nas. Imaju stavove koji se razlikuju od naših. No, po meni, to ne znači da više s njima ne trebamo biti prijatelji. Kako pjesma kaže, više te neću nigdje voditi sa sobom, no i dalje si moj prijatelj. Što ću s tobom – smije se Skin.

Misli li pri tome na podjele uzrokovane stavovima o cijepljenju?

- Da, upravo je to ono o čemu pričam. No, ponavljam, i dalje volim ljude s kojima se razilazim u mišljenjima. Različite smo stvari učinili s istim informacijama koje smo dobili. No svjesna sam da nitko neće samo zbog mene mijenjati svoje stavove – kaže Skin. - Oni su ono što jesu – dodaje.

Kad smo već kod podjela, itekako se ima što komentirati po pitanju situacije u svijetu.

- U Britaniji svi pate radi Brexita. A ne možemo ništa promijeniti. Život nam je teži. A luda je i cijela situacija s izbjeglicama. U prethodnoj izbjegličkoj krizi kao nismo mogli primati ljude, sada, tri godine nakon, odjednom nudimo novac ljudima koji odluče pružiti dom Ukrajincima.To mi je nevjerojatno, koju poruku šaljemo? Znamo u čemu je razlika u izbjeglima iz Srije i Ukrajine – jasna je Skin, koja dodaje da "Vlada uništava našu zemlju".

Gledati slike rata ju rastužuje.

- Oni su stvorili rat, a mi ne činimo ništa da pomognemo jadnim ljudima. U jednom trenu ćemo morati pitati: "Što se ovdje, dovraga, događa?" - smatra.

Pitamo Skin i o nedavno preminulom kolegi iz Foo Fightersa, Tayloru Hawkinsu.

- Nekoliko sam ga puta srela i podijelili smo nekolicinu sjajnih trenutaka. Moj bubnjar je bio jako dobar s njim. Svi smo ostali ražalošćeni tužnom viješću – kaže pjevačica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:21