IN MEMORIAM SLAVKO DOMITROVIĆ

SISAČKI STRADIVARI Umro najpoznatiji hrvatski graditelj violina

 Miroslav Kiš
Iza majstora Domitrovića ostalo je oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata: u Zagrebu, u Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u na njima sviraju i studenti i virtuozi

SISAK - U Sisku je u noći sa srijede na četvrtak, 11. na 12. veljače, umro sisački Stradivari, Slavko Domitrović, najbolji i najpoznatiji graditelj gudačkih instrumenata u Hrvatskoj. Zbog svojeg umijeća muziciranja, a posebice gradnje gudačkih instrumenata bio je izuzetno cijenjen u Europi i cijelom svijetu.

Rođen je 30. lipnja 1937. u Petrovcu kod Siska. Gimnaziju i Srednju glazbenu školu za violinu završio je u Sisku. Od rane mladosti je pokazivao zanimanje za gradnju glazbala te je u Srednjoj glazbenoj školi U Sisku svirao na violini vlastite izrade. Violinu je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme studija je posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje: Ivana Husa, Franju Šnajdera i Rudolfa Slokovića. Diplomirao je 1975., a 1980. odlazi u majstorskoj školu graditelja violina u Freiburgu u Njemačkoj.

Obogaćen novim znanjima Domitrović se vraća se u Zagreb i 1983.pri Glazbenoj školi Pavla Markovca otvara Radionicu za gradnju i restauraciju glazbala u kojoj radi kao nastavnik za gradnju gudačkih instrumenata. I dalje neumorno gradi violine pa 2001. na natjecanju “Jacob Steiner” u gradnji violina osvaja priznanja za sva tri svoja izložena instrumenta, na opće iznenađenje i zavist jakih talijanskih i njemačkih radionica glazbala.

Iza majstora Domitrovića ostalo je oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata: u Zagrebu, u Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u na njima sviraju i studenti i virtuozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:44