HIMNA HUMANOSTI

SIRIJSKA DJECA S KOLODVORA U HRVATSKOJ Zašto je slavni sirijski skladatelj Zagrebačku filharmoniju pozvao na koncert u Carnegie Hall?

 Božidar Vukičević / EPH
Kad je čuo da su sirijska djeca na željezničkoj stanici u Hrvatskoj pjevala o pravdi i humanosti, Jandali je inicirao projekt 'Luminosity' ('Sjaj'), koji će biti premijerno predstavljen u subotu 6. veljače u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku

Proslavljeni sirijski skladatelj i pijanist Malek Jandali poznat je po svojem djelu 'Ana Watani (Ja sam svoja domovina)' kojeg je skladao 2011. u prosvjedu protiv ubijanja djece, za što je bio odgovoran režim sirijskog predsjednika Assada. Zbog toga su Jandalijevi roditelji brutalno pretučeni u svojem domu u Homsu od strane režimskih snaga.

Sam pijanist Melek Jandali pak od završetka glazbene akademije u Damasku već dva desetljeća živi u Americi. Nakon surovih ratnih događaja i izbjegličke tragedije koja je zadesila sirijski narod, Malek Jandali pokrenuo je projekt za promicanje glasa djece koja pate u Siriji.

Kad je čuo da su sirijska djeca na željezničkoj stanici u Hrvatskoj pjevala o pravdi i humanosti, Jandali je inicirao projekt 'Luminosity' ('Sjaj'), koji će biti premijerno predstavljen sutra u prestižnom Carnegie Hallu u New Yorku, kako je objavio Huffington Post.

Malek Jandali u listopadu prošle godine posjetio je izbjeglički kamp u Opatovcu i pritom je posebnu pozornost posvetio djeci u kampu.

Njegovo djelo svoje nadahnuće crpi iz elemenata tradicionalne arapske glazbe, koje stapa sa zvucima piana i čela karakterističnim za zapadnjačku tradiciju klasične glazbe, te na taj način pokazuje koegzistenciju različitih kultura. Također, primjetni su i drugi utjecaji, od čileanskih pjesnika i sufijskih mistika do afro-američkih pjesnika poput Rite Dove. Na koncu, u ovom jedinstvenom glazbenom spektaklu u Carnegie Hallu nastupit će i Zagrebačka filharmonija na poziv samog Maleka Jandalija. Tom će prigodom zagrebački filharmoničari premijerno izvesti Jandalijevo djelo 'Sinfonietta' i taj se način pridružiti značajnom humanom nastojanju posvećenom patnji djece s ratom pogođenog područja.

Pogledajte kako je Jandali u New Yorku dočekao Zagrebačku filharmoniju

Svoj projekt 'Glas slobodne sirijske djece' Malek Jandali već je predstavio publici diljem svijeta, od Abu Dabija, Njemačke, Francuske i Španjolske do Hrvatske, gdje je prije dvije godine izveden u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 22:33