15 milijuna albuma

S Costellom nismo imali sreće jer je zbog tumora morao odgoditi koncert, no zato se njegova supruga Diana Krall vraća u Zagreb

Diana Krall
 

 Larry Marano/Shutterstock Editorial/Profimedia/Larry Marano/Shutterstock Editorial/Profimedia
Najpopularnija jazz-diva današnjice nastupit će u Lisinskom 12. srpnja. Duhovito je preimenovala ‘A Girl From Ipanema‘ u ‘The Boy From Ipanema‘

S Elvisom Costellom nismo imali sreće jer je u ljeto 2018. godine zbog operacije zloćudnog tumora morao odgoditi koncert u pulskoj Areni, ali zauzvrat se njegova supruga Diana Krall vraća u Zagreb. Već je trideset godina na diskografskoj sceni i prodala je više od 15 milijuna albuma što je svrstava u red najtiražnijih jazz glazbenica i glazbenika. Snimila je brojne duete, uključivši i one s Tonyjem Bennettom i Williejem Nelsonom, nastupala s Paulom McCartneyem i Rayom Charlesom, snimala pjesme za koje je nove stihove pisao njen suprug, brojne jazz standarde, koketirala s bosa novom, ali i postala prava jazz institucija.

Premda čvrsto usidrena u mainstreamu, na koncertu 2009. godine u "Ciboni" ostavila je dojam elegantne vokalistice i kapacitirane pijanistice u okviru jakog kvarteta, a ne blazirane jazz-dive. Ako se s njezinih albuma mogao steći dojam da igra strogo po pravilima vokalnog easy listening jazza, na koncertu je bila posve drukčija od imidža i reputacije koja ju prati. Naime, imati zgodnu i dugonogu plavokosu jazz-divu, pomalo distanciranu i fatalnu, san je svakog diskografa koji se bavi jazzom. Uživo, pak, Diana je bila opuštena, zabavna, komunikativna i više usredotočena da publiku osvoji svirkom nego glasom koji ipak ne doseže toplinu i emotivnost Nore Jones. Dapače, osim izgledom, gotovo da ničime nije odavala kako je pred publikom najpopularnija jazz-diva današnjice.

Naravno, Sinatru kojeg obožava, nije mogla zaobići, kao ni Nat King Colea, duhovito je preimenovala "A Girl From Ipanema" u "The Boy From Ipanema" Jobima, decentno prearanžirala "Walk On By" Burta Bacharacha, efektno izvela "Black Crow" i "A Case Of You" (obje od Joni Mitchell) te bluesom osjenčala "East Of The Sun, West Of The Moon", a radošću obojala "Cheek To Cheek". Zacijelo ima još aseva u rukavu i za koncert u "Lisinskom".

Zagreb, KD Lisinski, 12.07.2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:18