SVI U ISTRU

Rovinjski Avantgarde Jazz Festival: Ovaj vikend nas očekuju čak tri odlična koncerta, Yellowjackets, 3Cohens Sextet i Kristian Terzić Septet

ZAGREB - Rovinjski Avantgarde Jazz Festival nastavlja se ovaj vikend sa čak tri koncerta. U petak 18. svibnja nastupaju Yellowjackets, svojevrsni fenomen američke jazz scene.

Tome ne pridonosi samo činjenimca da je taj četveročlani sastav snimio dvadesetak albuma i nanizao brojna priznanja i nagrade, uključujući i nekoliko Grammyja. I u rock i pop vodama je neobično da bendovi izdrže nekoliko desetljeća, a u jazz pogoto.

Međutim, prošlogodišnjim, vrlo hvaljenim albumom "Timeline", ovaj eklektični, elektro-akustički sastav proslavio je čak tri desetljeća kontinuiranog rada! Iz originalne postave benda u Rovinju će nastupiti klavijaturist Russel Ferrante, dok će basista Jimmyja Hassipa koji i dalje nastupa s bendom zamijeniti ove godine Felix Pastorius, sin legendarnog basista Weather Reporta Jacoa Pastoriusa. Uz njih dvojicu bend još čine Bob Mintzer na saksofonu i klarinetu i bubnjar Will Kenedy.

Iako su im albumi vrlo raznovrsni, njihova glazba najbliža je onome što se naziva fusion i smooth jazz. Njihov koncert počinje u 21 sat i 30 minuta u hotelu Lone.

Kao poseban uvod u prvi dan, prije Yellowjacketsa, u 21 sat Kristian Terzić dovodi svoj Septet. Terzić je prošle godine snimio prvi samostalni jazz fusion album, na kojemu su zasvirali vodeći domaći jazz glazbenici, a sjećamo se i njegove nadahnute svirke prošloga ljeta kad je nastupio prije sad već legendarnog koncerta Chicka Coreae i njegove super grupe Return to Forever.

Drugi dan ovog uzbudljivog jazz vikendau Rovinju, u subotu, 19. svibnja, nastupa stara poznanica naše publike, briljantna izraelska i svjetska klarinetistica Anat Cohen, koja ovaj puta dolazi s 3Cohens Sextetom u kojem sviraju i njezina dva brata! Ovaj obiteljski bend nije nastao ad hoc.

"Mi se razumijemo, a da ne moramo govoriti. Neki puta se na pozornici ne moramo ni gledati. Naša je zajednička povijest takva da jedni druge osjećamo kroz glazbu", kaže Anat. Zajedno su odrastali i učili glazbu, prvo u Tel Avivu, a onda i jedan za drugim odlazili sa stipendijama na Berklee Collegeu u Bostonu. Iako se Anat prva probila u svjetski vrh, kao najbolji svjetski klarinet, po izboru vodećih svjetskih jazz časopisa (!), i njezina dva brata, saksofonist Yuval i trubač Avishai imaju zavidne solo karijere i stječu sve bolje pozicije na rang listama svjetskih jazz puhača.

Utroje su već snimili tri odlična zajednička albuma (usporedno sa svojim solo projektima), a nedavno su se našli na naslovnici Downbeata kao nova uspješna jazz obitelj koju su usporedili s Marsalisima. Njihov je zajednički repertoar vrlo raznolik, od Ellingotovnih standarda, preko voda New Orleansa, izraelskog folka i brazilskih ritmova do izleta u free jazz i postbopa, tako da njihovi koncerti privlače šaroliku, ali i vrlo zahtjevnu jazz publiku.

Valja se samo sjetiti prošlogodišnjeg koncerta tada vidno raspoložene Anat Cohen u starom rovinjskom kazalištu u koje je magijom svoje neobične glazbe prizvala i sjetu nekog zaboravljenog Cinema paradisa i frenetično oduševljenje publike.

"Meni su zvuci trube i saksofona zapravo zvuci moja dva brata, kao što i njima zvuk klarineta predstavlja mene. Mislim da se naša uzajamna ljubav i bliskost osjete u našoj glazbi, jer smo mi svjesni da je zajedničko stvaranje glazbe i uživanje na sceni velik i rijedak dar na kojemu smo zahvalni," kaže Anat.

3Cohens Sextet će u Rovinju uz Anat, Yuvala i Avishaija činiti i Yonatan Avishai na klaviru, Omer Avital na basu i Franck Agulhon na bubnjevima. Koncert počinje u 21 sat, u hotelu Lone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:39