LISINSKI

Putovat ćemo oko svijeta sa zvijezdama klasične glazbe

Koncertna dvorana predstavila bogat program sljedeće sezone

ZAGREB - Na konferenciji za medije održanoj jučer u dvorani Lisinski predstavljeni su koncertni ciklusi koji će se u toj dvorani održavati tijekom sezone 2012/13.

Ravnatelj dvorane, Dražen Siriščević, predstavio je jedan od najprominentnijih ciklusa klasične glazbe, Lisinski subotom, koji će krenuti u svoju 31. sezonu.

Četiri orkestra

Kako je najavio Siriščević, koncerti ciklusa provest će nas oko svijeta u dvanaest subota, s nastupima glasovitih imena glazbenoga svijeta, poput violinista Nigela Kennedyja, baritona Matthiasa Goernea i mezzosopranistice Renate Pokupić ili pijanista Ive Pogorelića.

Nastavlja se i sada već tradicionalna suradnja s Muzičkom akademijom, a Lisinski subotom ugostit će i Bečke dječake, 2Cellos u klasičnom ruhu uz Zagrebačke soliste te četiri orkestra - Belgijski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Barcelone, Orkestar mladih Gustav Mahler te Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Ljubitelji opere mogu se veseliti ciklusu Metropolitan u Lisinskom, koji iduće sezone donosi prijenose dvanaest naslova u vrhunskim produkcijama i sa zvjezdanom solističkom postavom. Predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Prerad Detiček najavio je novu sezonu ciklusa Mladi u Lisinskom - 46. tribinu Darko Lukić, a Nina Čalopek novu sezonu Cantus Ansambla, koja će ponovno brojati pet koncerata, od kojih će se jedan održati u sklopu Muzičkog biennala Zagreb.

Festival rane glazbe

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban kratko je najavio nastavak ciklusa Jazz.hr, o kojem će više riječi biti na konferenciji za medije najesen, kao i o jazz ciklusu Hrvatske glazbene mladeži. Sve u svemu, u Lisinskom događanja neće nedostajati i svatko će ponovno moći naći nešto za sebe.

Na samome kraju, dirigent Saša Britvić predstavio je Korčulanski festival barokne glazbe - Korkyra, koji će se prvi put održati od 7. do 16. rujna 2012. godine, a ugostit će niz ansambla i izvođača specijaliziranih za izvođenje rane glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 13:56