EXIT U NOVOM SADU

Pulp, Portishead i Arcade Fire glavne su atrakcije

Zagreb, 210611.RSC Jarun.Otok hrvatske mladezi.T-mobile INmusic festival.Prvi dan tradicionalno najveceg glazbenog spektakla u Hrvatskoj koji se odrzava 21. i 22.06. Na slici: Arcade Fire, nastup.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - Moj prvi susret s Exit festivalom dogodio se 2003. godine i nije počeo najbolje . U smrdljivom čučavcu autobusne stanice u Rumi, gdje sam presjedala s vlaka, dočekalo me leglo žaba, a sljedećih sat vremena truckala sam se u zagušljivom “ko to tamo peva” autobusu.

Znojna i pomalo ljuta pitala sam se što je meni sve to trebalo, no sve se promijenilo čim sam stigla u Novi Sad, gdje sam se susrela s izuzetno srdačnim ljudima.

Studenti započeli

Ideja za osnivanje Exit festivala začeta je uoči prvih demokratskih izbora u Srbiji, kada su studenti novosadskog sveučilišta tijekom sto dana organizirali razne akcije, koncerte, tribine, performanse...

Tih, za Srbiju turbulentnih dana Exit je simbolično predstavljao “izlaz” iz decenijskog bezumlja, a već iduće godine festival se preselio na Petrovaradinsku tvrđavu, prvi put okupio svjetske glazbene zvijezde i u sljedećih nekoliko godina izgradio reputaciju jednog od omiljenih europskih glazbenih odredišta. 2007. u Velikoj je Britaniji proglašen najboljim europskim festivalom, a pozitivne medijske kritike učinile su to da u Novi Sad svake godine pristižu tisuće mladih Britanaca.

Duša festivala

- Exit je usporediv s inozemnim festivalima, a u Novom Sadu vlada super atmosfera, cijeli grad živi za taj događaj, za razliku od Zagreba, gdje, dok ne dođeš do Otoka hrvatske mladeži, ni ne znaš da se održava festival - kaže Dalibor Pavičić, gitarist The Bambi Molestersa koji su prošle godine nastupali na Fusion Stageu, drugoj najvećoj pozornici, koju nazivaju “dušom Exit festivala”, a ugošćuje bendove iz regije.

Uz jeftine ulaznice, susretljive domaćine i odličnu gastro ponudu, jedan od glavnih aduta Exita je i jedinstvena festivalska lokacija. Jedna od najljepših građevina u ovom dijelu Europe u svojim podzemnim hodnicima krije bogatu povijest - pod njenim su se zidinama nekoć vodile bitke s Turcima, a danas se u njoj kriju galerije, restorani, umjetnički ateljei te Muzej grada. I Petrovaradinska tvrđava ima svoje mitove i legende, a posjetitelje Exita najviše će razveseliti ona o baki koja za sitne pare one bez ulaznice sprovodi na tvrđavu kroz tajne podzemne labirinte.

Dobra organziacija

U svom 12. izdanju Exit će okupiti neka od najutjecajnijih rock imena današnjice, koja navodimo u našem pregledu, a oko i uho svakako bacite i na punk-rock veterane Bad Religion, indie divu Santigold, britanske alternativne rockere Editors, electro-pionire Underworld, te eklektičare Beirut. Od domaćih imena na Exitu će ove godine zasvirati Jinxi, Damir Urban & 4 te koprivnički Overflow, kojima će to biti drugi put.

- Exit nam je ostao u sjećanju kao jedan od bolje organiziranih festivala. Nastupili smo na Main Stageu, a posebno nam je bilo drago da smo se upoznali s Beastie Boysima koji su nas pozvali da budemo s njima iza pozornice za vrijeme njihove svirke - ispričao nam je Dalibor Martinčević Dado, bubnjar Overflowa.

ARCADE FIRE

Glavna atrakcija ovogodišnjeg Exita bit će kanadska sedmorka koja Europom krstari friško ovjenčana Grammyjem za album “The Suburbs”, koji će u kolovozu biti reizdan s dodatkom dvije nove pjesme koje su već procurile na internet. Ako uoči festivala na nekom od gradskih koševa vidite skoro dva metra visokog Amerikanca, znajte da to Win Butler iskušava formu lokalnih haklera.

Portishead

Trip-hop legende ne nastupaju često, a albume snimaju još rjeđe - posljednji, “Third”, izašao je 2008. godine i donio je nove elemente u zvuku benda poput electra i jazza, no njihova “forca” i dalje je očaravajući glas Beth Gibbons. Exit je jedini festival u regiji na kojem ih se može vidjeti ovo ljeto, stoga nikako ne propustite ovu jedinstvenu priliku.

Grinderman

Nick Cave je jedan od najvećih mamaca za publiku, a odličnom koncertu njegovog Grindermana imali smo prilike svjedočiti i na ovogodišnjem Inmusicu. Očekuje vas prava grmljavina rocka i bluesa u režiji velikog karizmatika koji na stageu djeluje poput iscjelitelja.

PULP

Možda i najveći ovogodišnji reunion svakako pripada jednom od omiljenih imena britpopa 90-ih. Jarvis Cocker bend je ugasio prije punih devet godina, djelovao je potom samostalno, surađivao s ponekim prijateljima, ali onda je ipak napravio potez godine i ponovo okupio svoje nekadašnje školske prijatelje. Na Glastonburyju su rasturili, na Exitu ne očekujemo ništa manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:24