PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

PSIHOMODO POP U DOMU SPORTOVA Karte planule, bend u vrhunskoj formi. To je rock’n’roll

 Bruno Konjević/CROPIX
Prije šest mjeseci nitko se ne bi kladio da mogu rasprodati prostor veći od KSET-a ili Močvare

Trideset godina je prošlo kao kad prođe tramvaj, rekao je nakon treće pjesme, “Crtani filmovi”, Gobac “publikici” u krcatoj Maloj dvorani Doma sportova, “a mi još uvijek sviramo rock’n’roll, i to u Hrvatskoj, pa mi smo naučno-fantastični bend”! Tako se to radi, tako se kupuje “publikica” i možete vi prigovoriti Gopcu što god želite, ali on može bilo gdje u svijetu predavati kolegij “posao frontmena u rock-bendu”.

“Kaj ne izgledamo sjajno s pedeset godina”, nastavio je Gobac i ponovo pogodio “u sridu” jer Psihomodo pop, tri desetljeća nakon prvih koncerata i 26 godina nakon debi albuma “Godina zmaja”, potvrđeno u petak u rasprodanom Domu sportova, zaista odlično izgledaju i zvuče.

‘Uzavrela’ atmosfera

Tijekom dva i pol sata sjajnog koncerta na reprezentativnoj i tehnički više nego adekvatnoj pozornici s vrhunskom rasvjetom i zvukom odsvirali su svoje najveće hitove, predstavili novi album “Ćiribu ćiriba” i oduševili ama baš sve koji su došli u Dom sportova.

Da nije bilo sjajnog koncerta Pipsa prije nekoliko mjeseci u Tvornici, morao bih reći da se ne sjećam kad sam zadnji put bio na tako dobrom koncertu nekog domaćeg izvođača s tako “uzavrelom” atmosferom u publici. I jako raduje jer još do prije godinu dana, čak do prije samo šest mjeseci, malo tko bi se kladio da Psihomodo pop može rasprodati prostor veći od KSET-a, Močvare ili Tvornice pregrađene popola.

No, onda se dogodila “Donna”, nakon tridesetak godina ofriškana i napokon dovršena pjesma bivšeg gitarista Nevena Kepeskog, a valja čestitati i organizatorima iz Dallas Recordsa, čiju bi promotivno-marketinšku kampanju za koncert također valjalo predavati kao “showcase study” menadžmenta u kulturi. Sve se na obljetničkom koncertu Psihomodo popa, pojačanih Napalm djevicama, puhačkom sekcijom i Klincima s Ribnjaka, posložilo baš kako treba i kako su se članovi benda samo mogli nadati.

Stare pjesme iz 80-ih i dalje se dobro drže, neke fraze iz njih već su ušle u zagrebački “sleng”, skladbe iz 90-ih također, a raduje da Psihomodo ima i novih pjesama kojima uspješno podebljava svoj repertoar. U dva i pol sata svirke nakrcati samo hitove, time se malo izvođača u nas može pohvaliti.

Vraćena popularnost

Atmosfera je u Domu sportova donekle podsjećala na reviziju “It’s Alive” Ramonesa i “Get Yer Ya-Ya’s Out” Stonesa, uz dužan naklon Lou Reedu i Marcu Bolanu. Psihomodo pop se tijekom karijere više puta “naslonio” na svoje uzore, ali i slavljenički koncert u Domu sportova je potvrdio da u njima ima osobenog šarma, stilističkog ukusa, kultnih i antologijskih pjesama te vještina kojima se i mnogo veći “originali” teško mogu pohvaliti.

Nije loše za bend koji je počeo poput likova iz crtanih filmova i seksi magazin, a koji i nakon 30 godina opstanka s vraćenom popularnošću spremno izgara na sceni, što je za rock’n’roll bilo i ostalo najvažnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 15:29