DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE

PRVA TURNEJA ZAGREBAČKE FILHARMONIJE U KINI Orkestar danas nastupa u gradu u kojem živi nevjerojatnih 24 milijuna stanovnika

Dvorana u Šangaju
 J. Patrick Fischer / Wikipedia

Zagrebačka filharmonija nastupala je u gotovo svim zemljama Europe, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Japanu i Omanu. No, orkestar je sada na svojoj prvoj turneji u Kini. Turneja obuhvaća sedam kineskih gradova (Chongqing, Nanchang, Kunming, Liuzhou, Guilin, Beihai) – s velikim finalom u kineskom gradu Šangaju.

Svaki od ovih gradova velik je kao jedna do dvije Hrvatske, a Šangaj broji čak 24 milijuna stanovnika, i ponose se spektakularnim koncertnim dvoranama, impresivnim arhitektonskim zdanjima, bogatom kulturom i poviješću.

Kako ističu iz Zagrebačke filharmonije, poziv na turneju objeručke su prihvatili kako bi se muziciranje našeg najboljeg orkestra pročulo širom svijeta, a upravo jedna od zemalja kao što je Kina, pravi je primjer da se dobar glas uistinu daleko čuje.

Turneja u Kini započela je 26. prosinca 2016. i traje do 6. siječnja 2017.godine.

Uz ravnanje talentiranog dirigenta Mirana Vaupotića, publika u nekima od najljepših dvorana svijeta, uživat će u izvedbama Rossinija, Bizeta, Borodina, Straussa, Brahmsa, ali i hrvatskih skladatelja čija su djela na repertoaru svakog međunarodnog gostovanja orkestra.

No, to nije kraj izazovima filharmoničara: dok jedan dio orkestra muzicira diljem Kine, drugi dio zaokružit će godinu Filharmonijskim balom, tradicionalnim koncertom u maniri bečkih novogodišnjih koncerata, koji će se održati danas u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:30 sati.

Nakon toga zagrebački orkestar putuje u Salzburg, gdje će drugi put zaredom u Mozartovom gradu održati svečani koncert u novogodišnje jutro pod ravnanjem Leopolda Hagera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 01:25