MLADI VIOLONČELISTI

Premda je dobna granica 32 godine, čak troje finalista su tinejdžeri što pokazuje pomak umjetničke zrelosti u raniju dob

Natjecanje Lisinski

 Josip Nalis/
Završeno je 8. Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, a prva je nagrada otišla u Kinu

U Zagrebu završilo 8. međunarodno violončelističko natjecanje koje nosi ime velikog talijanskog violončelista i osnivača Zagrebačkih solista, Antonija Janigra u organizaciji dviju umjetničkih udruga, Platform for culture i Cristoforium. Tri nagrade s podija Lisinskog odlaze na tri kontinenta: Europu, Sjevernu Ameriku i Aziju. Poput nekog vica jedna Kineskinja, jedan Amerikanac i jedan Nijemac laureati su ovogodišnjeg natjecanja koje je smjestilo grad Zagreb u epicentar svjetskog violončelizma. Premda je dobna granica 32 godine, čak troje finalista su tinejdžeri što pokazuje pomak umjetničke zrelosti i tehničke vještine u raniju dob, poglavito u zemljama Dalekog istoka. Pobjednica je Kineskinja iz Šangaja, Ziyang Zhao, petnaestogodišnja djevojčica nevjerojatne spretnosti i interpretativne dubine koja je u završnici majstorski "otprašila" zahtjevan Elgarov Koncert za violončelo i orkestar uz Zagrebačku filharmoniju i njihova šef-dirigenta, Poljaka Dawida Runtza. S obzirom na dob, mogla se natjecati i u nižoj razini, Juniorskom tipu natjecanja, ali ona je odmah ciljala na visoko: "Višoj razini natjecanja privukla me ljepota i zanimljivost skladbi koje su se tražile u prvom krugu. Rekoh si zašto ne probati bez obzira na to kako će ispasti." Drugoplasirani je devetnaestogodišnji Amerikanac venezuelanskih korijena Ari Peraza-Webb večer prije (u četvrtak, u prvom dijelu finala) bravurozno iznio sve klopke jednako teškog Šostakovičeva 1. čelističkog koncerta. Mogao je i on lako pobijediti. "Zahvalan sam na drugoj nagradi. Ziyang je svakako zaslužila prvu. U Zagrebu su me najviše oduševili parkovi i zelenilo u kojima se možete opustiti.", otkrio nam je netkom nakon dodjele nagrada. Prve smo večeri doživjeli i strastvenu narav trećeplasiranog Nijemca Tilla Schulera u najomiljenijem čelističkom koncertu, onom u h-molu, op. 104. Antonína Dvořàka koje su u finalu svirale i dvije Južnokoreanke, Nagyeom Jang (23) i Jeri Lee (14), te Talijanka Caterina Isaia (21). On je s 24 godine ispao najstariji finalist, već iskusni natjecatelj: "Proteklih deset godina pohađam čelistička natjecanja u svijetu, Janigro je jedan od značajnijih, to je uvijek avantura sa svim pripremama, treba se na to odlučiti i uložiti puno vremena, napora i energije."

Komisija koju su činili Thomas Demenga (Švicarska) kao presjednik, a zatim Hans Jørgen Jensen (Danska/SAD), Martti Rousi (Finska), Nikola Ružević (Hrvatska) i Meehae Ryo (Južna Koreja), imala je težak zadatak jer je općenito razina svih šestoro finalista bila nevjerojatno visoka, u kalibru najvećih svjetskih umjetnika toga instrumenta na glazbenoj sceni. Hrvatski predstavnik žirija, violončelist i pedagog Nikola Ružević otkrio nam je ipak glavni kriterij odabira: "Pronašli smo, bogu hvala, mlade umjetnike, ne samo violončeliste koji vladaju instrumentom, nego koji vladaju umjetnošću, glazbenim oblicima i imaju karizmu na pozornici." Ružević je poznati hit Vinka Coce skladatelja Ivice Badurine, Vilo moja, obradio za 111 violončela koje je Ansambl 100 violončela na sceni Lisinskog maestralno izveo na koncertu otvorenja 14. rujna, gdje im je dirigirao Kazahstanac Eldar Saparayev.

Troje je laureata podijelilo čak četrnaest posebnih nagrada koje donose nastupe s gotovo svim orkestrima u zemlji i na mnogim festivalima, tako da će ih publika diljem Hrvatske imati prigode upoznati na koncertima u predstojećim sezonama. Prva nagrada donosi iznos od 10 000 Eura, a prvonagrađenoj je i posebnu novčanu nagradu od 1000 Američkih dolara dodijelio i sin Antonija Janigra, dr. sc. Damir Janigro, ugledni američki medicinski znanstvenik koji je posebno stigao u Zagreb pratiti natjecanje: "Ja sam slušao drugu fazu i finale, naravno. Nivo je stvarno jako fantastičan. Antonio bi bio jako zadovoljan."

Osnivač Zagrebačke čelističke škole, Talijan Antonio Janigro koji je kao mladić stigao u Zagreb i sredinom prošlog stoljeća podigao razinu gudačkog muziciranja kao pedagog i voditelj Zagrebačkih solista, ime je koje u naslovu natjecanja privlači mlade talente iz cijelog svijeta. Njegovi su nasljednici danas 2CELLOS, Monika Leskovar, Ana Rucner a nekoć je bio i Valter Dešpalj kojemu je u povodu ovog natjecanja postavljena izložba muzikologinje Ane Vidić koja se do prosinca može razgledati u foyeru Lisinskog.

Mladi će umjetnici u svoje zemlje i kontinente ponijeti lijepe uspomene na tjedan proveden u Hrvatskoj, gdje će se, zahvaljujući nizu posebnih nagrada, ubrzo vratiti kao gostujući solisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:04