ŠPICA ZEZONE: NA KOJI OD 23 KONCERTA OTIĆI?

Pred nama je 20 paklenih koncertnih dana. A iz bogate glazbene ponude metropole mi smo izabrali...

ZAGREB - Do kraja studenoga očekuju nas dva i pol paklena koncertna tjedna u kojima će Zagreb biti domaćin dvadesetak koncerata i jednog jazz festivala.

U obilnoj ponudi prednjače Tvornica kulture, koja dovodi jedan od najtraženijih bendova današnjice, američke folk rockere Fleet Foxes, čija je cijena, s obzirom na status na tržištu, prihvatljivih 170 kn, te Arena, u kojoj će gostovati Lenny Kravitz, Tom Jones i Sade.

Prosječna cijena koncerata u Areni iznosi 300 kn, a naši sugovornici složni su u jednome: cijene ulaznica jesu previsoke za hrvatski standard, no za koncert omiljenog benda rado će zaviriti i u “škrabicu”.

Moj tip za one kojima su ove cifre ipak malo previsoke: za samo 45 kuna u Tvornici kulture možete poslušati Paramount Styles, vrlo zanimljiv projekt Scotta McClouda i Alexisa Fleisiga, članova benda Girls Against Boys.

Od jazza do metala

10.-13.11. Vip Jazz Festival - Kino SC

10.11. Obojeni program - Tvonica kulture

10.11. Psihomodo pop - Hard Place

11.11. Parni valjak - Arena

11.11. Gustafi - Tvornica kulture

12.11. TBF - Dom sportova

12.11. Human League - Tvornica kulture

14.11. Fleet Foxes - Tvornica kulture

16.11. Amon Amarth - Boogaloo

17.11. Lenny Kravitz - Arena

18.11. Paramount Styles - Tvornica kulture

18.11. Peach Pit - Močvara

21.11. Tom Jones - Močvara

22.11. Sade - Arena

25.11. Dječaci - KSET

25.11. Gori Ussi Winnetou - AKC Medika

26.11. Partibrejkers - Željezničar

26.11. Ramirez - Tvornica kulture

28.11. Woodpidgeon - Teatar ITD

29.11. Morbid Angel - Močvara

ALEKSANDAR DRAGAŠ, glazbeni kritičar

- Lako je njemu, reći ćete, on ne plaća ulaznice. U pravu ste, kao glazbeni kritičar besplatno ulazim na koncerte i to je lijepa strana mog posla. No, postoji i druga strana medalje u životu kritičara. Gadno je ići na koncerte koji vas ne zanimaju ili koje ni u ludilu ne biste pohodili.

Ako vas, pak, zanima na koje bih koncerte uložio svoj novac u naredna dva-tri tjedna ovojesenske koncertne “špice”, evo tablice. Prvo bih na Zagreb Vip Jazz Festivalu odabrao 73-godišnjeg McCoya Tynera jer me vraški zanima kako će “rekreirati” album vocal-jazz balada Johna Coltranea i Johnnyja Hartmana iz 1963. godine na kojem je svirao kao pijanist. U sklopu istog festivala poslušao bih i jednog od najluđih post-bop i free-jazz tenor saksofonista, 71-godišnjeg Pharoaha Sandersa.

Obavezno bih otišao na Fleet Foxes jer dolazi nam najimpresivniji folk-rock bend današnjice, ali i na Lennyja Kravitza, doduše ne toliko zbog Lennyja, premda me ugodno iznenadio u Zadru, koliko zbog izvrsnog soul i rhythm & blues pjevača Raphaela Saadiqa. Za kraj ovomjesečne zagrebačke koncertne turneje priuštio bih si nastup Toma Jonesa jer ipak je on jedan od najvećih pjevača 20. i 21. stoljeća. Ako bi ostalo novaca u “škrabici”, bacio bih oko i na jednu od najelegantnijih pjevačica 80-ih, ali i današnjice, Sade Adu.

Kako ulaznice ipak ne plaćam, vjerojatno ću se naći i na Obojenom programu jer ih obožavam još otkako sam ih prvi put vidio i čuo u Kulušiću, posebice otkako sam im objavio debi album “Najvažnije je biti zdrav”. Ako ne ostanem gledati tekmu Hrvatska - Turska možda se nađem i na Gustafima jer su i danas jedan od najživopisnijih live bendova od Dunava do Rio Grandea. Human League me također “cimaju” jer sam ranih 80-ih bio zakačen za synth-pop, gotovo koliko i za punk, new wave i post-punk.

ŽELJKA RUDAR, voditeljica programa “Akustika” u knjižari Rockmark

- Studeni je ispunjen interesantnim koncertima i svirkama i moram priznati kako je pomalo teško odlučiti se za one koje ću svakako posjetiti. Gustafi uvijek znaju prirediti odličnu feštu i njihov zagrebački koncert za Martinje već je postao tradicija. Nažalost, zbog obaveza nisam u mogućnosti otići na taj koncert, no sigurna sam da je svim posjetiteljima odlična zabava zagarantirana.

Obavezno ću otići pogledati Fleet Foxes, zanima me zvuče li i uživo interesantno, kao na aktualnom albumu, a i mislim da cijena od 170 kuna nije pretjerana, budući da su trenutno jedno od najzanimljivijih imena folk-rock scene. Zanima me i kako uživo zvuče Paramount Styles. Iako nisam detaljno upoznata s njihovim radom, te sam za njih čula tek kada sam pročitala najavu na stranicama Tvornice kulture, svakako ću izdvojiti 45 kuna za njihov koncert, jer volim škicnuti i “posluhnuti” manje (i relativno nerazvikane) indie bendove. Priznajem da su mi Ramirez “slatki grijeh”, i nakon vijesti kako im je ovo oproštajna turneja sigurno ću posjetiti njihov zagrebački koncert. Cijena od 40 kuna mi je sasvim u redu, nije pretjerana.

Drago mi je i da već neko vrijeme i velike svjetske zvijezde uvrštavaju Zagreb na svoju koncertnu mapu, pa tako imamo priliku i njih čuti uživo. Ipak, cijene ulaznica za koncerte u Areni dosta su visoke, s obzirom na naš standard i plaće, tako da ću i Sade i Lennyja Kravitza propustiti, zbog čega mi je jako žao. Vjerujem da će koncerti biti izvrsni i popraćeni kvalitetnom produkcijom.

KREŠIMIR KAPULICA, direktor event agencije Kapulica Studio

- Ako navečer idem van, idem isključivo na koncerte, i to najčešće u Tvornicu i Arenu. Prijatelji znaju za moju strast prema koncertima, pa me za rođendan ili Novu godinu često iznenade nekom ulaznicom. Na koncerte odlazim i u inozemstvo, u trenutku dok budete ovo čitali bit ću na koncertu Red Hot Chili Peppersa u londonskoj O2 Areni.

Kada se vratim u Zagreb, svakako ću otići na Sade, čija glazba me veže uz djetinjstvo, osamdesete godine, osnovnu i srednju školu. Sade Adu mi je oduvijek bila super, po kvaliteti glazbe i dalje je aktualna i atraktivna u cijelom svijetu, ima dobar novi album “Soldier of Love”, uspješna je i dalje. Ulaznicu za ovaj koncert dobio sam na poklon, no i da nisam kupio bih ulaznicu za jednu takvu zvijezdu jer smatram da je njen koncert doživljaj vrijedan cijene od 300 kuna. Ipak, smatram da su koncerti u Hrvatskoj općenito preskupi u odnosu na naš standard.

Drugi koncert na koji ću otići je Human League, čija je pjesma “Don’t You Want Me” bila ultimativni hit na mojim srednjoškolskim rođendanima. Volim njihove stare pjesme, nisam upoznat s njihovim novim radom, ali mislim da ću na koncertu sresti puno starih prijatelja i da će dobar provod biti ne samo za vrijeme, nego i poslije koncerta.

Da se ne poklapa s Human League, išao bih i na TBF u Dom sportova, bio sam puno puta na njihovim nastupima, ali ovaj put ću ih propustiti, ipak Human League dolaze samo jedanput i imaju prioritet. S obzirom da su koncerti Human League i Sade blizu jedan drugoga, to mi je za ovaj mjesec više nego dovoljno izlazaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:23