JOSIP KAŠMAN

Posveta velikanu koji je pjevao na otvorenju Metropolitan opere u New Yorku, a zvali su ga ‘princ baritona‘

Zagreb, 080718.
Trg kralja Tomislava.
Pred mnogobrojnim gradjanima i turistima, u sklopu Zagreb classic festivala gdje uzivamo u glazbi na travi, nastupio je Julian Rachlin.
Na fotografiji: Julian Rachlin.

 Darko Tomas/Cropix
Sedamnaesti festival donosi dva ekskluzivna koncerta. Prvi je ‘Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom ‘, drugi je ‘Zvijezde svijeta na Lošinju‘

Festival Dani Josipa Kašmana, koji će se ove godine održati od 15. do 17. srpnja na Ljetnoj pozornici Kina Vladimira Nazora u Malom Lošinju, posvećen je najznačajnijem hrvatskom baritonu rođenom na Malom Lošinju. Radi se o Josipu Kašmanu, koji je pjevao na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku, a kojem su diljem svijeta klicali ‘il principe dei baritoni‘)‘princ baritona‘.

Sedamnaesti festival donosi dva ekskluzivna koncerta. Prvi je "Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom ‘ U spomen Kašmanu", jedinstveni glazbeni događaj u sklopu kojeg će proslavljeni hrvatski i mađarski operni pjevači izvesti arije i ulomke iz opera koje su proslavile Kašmanovo ime diljem svijeta, od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen najznačajnijim baritonom svoga doba, do Metropolitan Opere u New Yorku. Program je koncipiran prema liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista. Na koncertu će to biti bariton Davor Nekjak kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje on sam nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice.

Na drugom koncertu "Zvijezde svijeta na Lošinju", jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti današnjice, svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin, koji svira na Stradivari violini, vraća se na Mali Lošinj uz svoje prijatelje, svjetske glazbene zvijezde: violisticu i violinisticu Sarah McElravy i pijanista Andreya Gugnina s programom koji obuhvaća djela Prokofjeva, Francka i Šostakovića.

"Rachlin će izvoditi Brahmsovu i Franckovu sonatu i to će biti prava poslastica za publiku. Za ovu priliku dogovorio sam i dopremanje novog koncertnog klavira glasovite tvornice C. Bechstein, jedne od najznačajnijih na svijetu", najavio nam je Danijel Gašparović, umjetnički i izvršni voditelj Festivala, koji se zbiva u posebnom ambijentu na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:59