SEBASTIAN KNAUER

PETAK U LISINSKOM Nastup jednog od najistaknutijih pijanista današnjice u znaku Mozarta i Mahlera

 Profimedia

Nakon dirljive koncertne noći Zagrebačke filharmonije i Amire Medunjanin te savršenog spoja filharmonije i sevdaha u OFF ciklusu prošloga tjedna, ovoga petka, 23. ožujka, pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra, očekuje se nastup jednog od najistaknutijih pijanista današnjice – Sebastiana Knauera.

Sebastian Knauer već se sada može podičiti glazbenom karijerom duljom od četvrt stoljeća. Dosad je nastupao u više od četrdeset zemalja na četiri kontinenta, a uz to, redovit je gost prestižnih festivala. Iznimno širok i raznolik repertoar Sebastiana Knauera jasno se očituje i u njegovoj diskografiji, s više od petnaest dosad objavljenih albuma. Njegov album ÜberBach s kompozitorom Arashom Safainom i Komornim orkestrom Züricha i Pascalom Schumacherom (vibrafon) nagrađen je priznanjem Echo Klassik 2017 u kategoriji Klasika bez granica.

Koncertnu će večer otvoriti sam Knauer izvedbom Mozartova Koncerta br. 23 za klavir i orkestar u A-duru, a samo neki od komentara na ovo hvalevrijedno djelo su: „Toliko je dosjetljivo i razrađeno oblikovanje ovoga djela, da ono zaslužuje proučavanje uz najveće poštovanje” (M. Middleton), kao i: „U njegovim rukama, klavirski koncert postaje sposoban izraziti najraznolikije karaktere, od veličanstvenih i svečanih do lirskih i intimnih, s nebrojenim nijansama između” (P. Laki). 1. simfonija Titan, Gustava Mahlera, njegov je simfonijski prvijenac, nakon čije su izvedbe čak i Mahlerovi bliski prijatelji ostali zbunjeni, dok su ga kritičari optužili za besmislene bizarnosti, luđačku kakofoniju i bestidne vulgarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 13:52