‘ALBUM NA DAN‘

Ova vam knjiga otkriva kojih 365 albuma morate poslušati, svaki dan po jedan. Sve je to super, ali imam jedan problem...

Taylor Swift 

 Jeff Pachoud/Afp
Odabrani albumi su objavljeni od 1955. do danas, u rasponu od ‘In The Wee Small Hours‘ Franka Sinatre do ‘Folklore‘ Taylor Swift

Niz je knjiga koje se u raznim kritičarskim odabirima vrte oko koncepta poput "500 Greatest Albums of All Time" i "1001 Albums You Must Hear Before You Die", a već dobra dva desetljeća nije teško ni na internetu naći prilično dobre popise najboljih albuma ovog ili onog glazbenog stila, pa i lista albuma fokusiranih na cjelokupnu popularnu glazbu, i po godinama i po dekadama. Na sličnom konceptu nastala je i knjiga "Album na dan: 365 najvažnijih albuma koje morate poslušati", koju su pod uredničkom palicom Ivana Palijana, uz njega i kao autora, ispisali i Velimir Grgić, Dino Milić-Jakovlić, Marko Smiljić, Zoran Stajčić i Bojan Mandić; redom manje ili više poznata kritičarska imena onima koji čitaju glazbene kritike.

Ipak, rezultat je drugačiji od "1001 Albums You Must Hear Before You Die" u izdanju prije nekoliko godina upokojenog britanskog glazbenog mjesečnika Q ili "500 Greatest Albums of All Time" u izdanju američkog magazina Rolling Stone. Naime, kostur knjige "Album na dan" kronološki je posložen odabir albuma objavljenih od 1955., kad u popularnoj glazbi počinje era LP ploča, do 2020. godine, odnosno u rasponu od "In The Wee Small Hours" Franka Sinatre do "Folklore" Taylor Swift, ali posrijedi nije subjektivan odabir njezinih autora, nego njihove kvalitetne tekstove čitate o albumima koji su odabrani po bitno kompliciranijoj metodi.

image

Taylor Swift

Jeff Pachoud/Afp

Konkretno, ističe Ivan Palijan, "rijetko se pita glazbenu publiku i fanove o tome koji su najbolji albumi", pa je "želio proširiti listu i njihovim glasovima" te si je "uzeo vremena i krenuo širiti svoje tablice u Excelu formulama neviđene ljepote", naglašavajući "koliki je nerd". Tako je "lista albuma napravljena da je svaki album dobio pet vrijednosti od 0,00 do 10,00 (da, na dvije decimale) koje predstavljaju prodaju albuma, ocjene fanova, ocjene kritičara, broj pojavljivanja na drugim listama najboljih albuma te broj albuma koji ljubitelji glazbe imaju ili žele u svojim kolekcijama. Od tih je vrijednosti za svaki album uzet medijan koji predstavlja vrijednost albuma i… dalje je bilo lako, pritiskom na gumb u Excelovoj tablici dobiven je poredak albuma od koji je prvih 365 u knjizi poredano kronološki. Sve je objašnjeno u knjizi i na prilično informativnoj web stranici www.albumnadan.com, na kojoj se knjiga može naručiti."

image

Nick Cave

Simona Chioccia/Ipa-agency.net/Pa Images/Profimedia/Simona Chioccia/ipa-agency.net/pa Images/profimedia

Nadam se da ste shvatili, ali i ako niste, zgodno je imati knjigu o 365 albuma dobivenih na taj način. Uz to, knjiga je grafički izvrsno i privlačno složena sa simpatičnim i uputnim ikonama o svakom albumu, pa tako i o raspoloženju koje album "emitira"; nešto poput sugestije da si odaberete album prema onome kako se ovog ili onog dana u godini osjećate. I tekstovi su pitki i naizgled lakoćom ispisani, ali ne i bedasti, nego živahni, iskričavi i inteligentni. Dovoljno su i informativni, povremeno otkrivajući i zakulisje nastanka ovog ili onog albuma, pa stoga ne i suhoparni, što zna biti problem raznih "enciklopedija". Ne nedostaje im ni kritičarski diskurs, bez obzira na "meritume" po kojima je baš ovih 365 albuma ušlo u knjigu "Album na dan". Ipak, gore opisani "meritum" s jedne je strane (potencijalni) forte, ali s druge i (moguća) mana knjige. Naime, zbog takvih merituma dogodilo se da u knjizi nema nijednog albuma Elvisa Presleyja, čak ni njegova eponimnog i epohalnog debija iz 1956. godine, baš kao i nijednog albuma Nicka Cavea, koji je jedan od najvažnijih i najvećih kantautora u povijesti popularne glazbe, ali zbog iste metodologije imate albume Georgea Michaela ili grupe Evanescence koje u "Albumu na dan" možda ne biste očekivali. Kako god, osobno bih vam, ako to išta znači, preporučio da barem 300 albuma od 365 prezentiranih u knjizi "Album na dan" preslušate unutar godinu dana. "Među izvođačima s najviše albuma u knjizi su Radiohead, Bob Dylan, The Beatles, Neil Young, David Bowie, Kanye West, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Pink Floyd, R.E.M., The Smiths, Red Hot Chili Peppers, Björk, PJ Harvey i Coldplay", ističe Palijan.

image

David Bowie, 1983.

Ralph Gatti/Afp/Profimedia/Ralph Gatti/Afp/Profimedia
image

Ronnie Wood, Mick Jagger, Keith Richards, Rolling Stones

Paul Hennessy/afp/profimedia/Paul Hennessy/afp/profimedia

Koncept "Albuma na dan" i sva pojašnjenja u knjizi shvatit ćete lakše ako je prelistate i, još bolje, ako je kupite i na miru proučavate i čitate kod kuće, a valja reći i da je knjiga ozbiljan pothvat koji se "krčkao" desetak godina. Stoga doista stoji napomena izdavača i urednika da je posrijedi knjiga s izborom albuma u rasponu "od bezvremenskih melodija Beatlesa do revolucionarnih ritmova Kendricka Lamara", koja time "nadilazi glazbene žanrove, razdoblja i osobne ukuse kako bi pružila sveobuhvatan pregled suštine popularne glazbe od 1950-ih do 2020-ih". U skladu s time bilo bi zgodno vidjeti i jednu knjigu s odabirom domaćih albuma utemeljenim na istim ili sličnim, gore opisanim principima i "mjerilima". Uz osnovnih 365 albuma, u knjizi "Album na dan" nalaze se, izdvojeno, i po 20 najvažnijih albuma (s kratkim tekstovima o svakome) različitih žanrova popularne glazbe - jazza, countryja, reggaea, punka, metala, hip-hopa i elektroničke glazbe te bogata bibliografija od 184 naslova i filmografija od 220 naslova. Time "Album na dan" sadrži i dobrodošla proširenja osnovne liste albuma, vjerojatno odabrana istom ili sličnom metodologijom. "Svi ti albumi su i danas slušani i cijenjeni", a u tekstovima o njima naglasak je stavljen "na trag koji su ostavili u popularnoj kulturi i u kolektivnoj svijesti čovječanstva", ovdje opisan "kroz prizmu osobnih iskustava i dojmova autora tekstova o tim albumima".

image

Mccartney Paul Starr Ringo Lennon John Harrison George,1969, London

Keystone Press Agency/Zuma Press/Profimedia/Keystone Press Agency/zuma Press/profimedia

Moj je problem što sam većinu svih albuma iz ove knjige preslušao, ali ako vi to niste, "Album na dan" je zgodno štivo koje vas može potaknuti ili inspirirati u traženju odgovora na pitanje "što bih danas mogao ili mogla slušati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:19