Koncertna dvorana

Osijek je dobio novu koncertnu dvoranu koja nosi ime umjetnika Franje Krežme

Koncertna dvorana Franjo Krežma

 Grad Osijek/
Gradnja glazbeno-scenskog zdanja jedinstveni je projekt jer se u gradovima ona podižu jednom u 100 godina

Koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i pijanista Konstantina Krasnitskog, pod ravnanjem francuskog dirigenta Pascala Rophéa, te nastupom osječkog vokalnog ansambla Brevis, pod ravnanjem dirigentice Antoanete Radočaj Jerković, u Osijeku će predstojećeg vikenda, nakon godina iščekivanja, napokon biti otvorena prva koncertna dvorana u povijesti ovoga grada. Nosit će ime violinista i skladatelja Franje Krežme, velikog osječkog umjetnika druge polovice 19. stoljeća, kojeg su suvremenici smatrali nasljednikom velikog Paganinija, ali ga je na tom putu zaustavila prerana smrt u 19. godini. Ipak, u naslijeđe nam je ostavio neke sjajne skladbe, a jedna iz tog opusa, "Scherzino", bit će na programu prvoga dana svečanog otvorenja dvorane u petak 27. rujna. Grad Osijek i gradska ustanova Kulturni centar Osijek, koja će upravljati dvoranom, osmislili su dvodnevni program svečanog otvorenja.

Dvodnevni program otvorenja

Prvoga dana, u petak, na repertoaru će još biti i 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova te orkestralna suita "Žar ptica" Igora Stravinskog. U subotu će, pak, brevisice izvesti djela Borisa Papandopula, Dalibora Bukvića i Slavka Zlatića te praizvedbe djela hrvatskih skladatelja Tomislava Uhlika i Brune Vlaheka, odnosno Davora Dedića na temu Branka Mihaljevića, napisane za ovaj ansambl i u povodu svečanog otvorenja nove dvorane na koju je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, iznimno ponosan.

- Svaki projekt na kojem radimo za mene ima veliki značaj. Nova tračnica, nova vodovodna cijev, nova cesta ili nova zgrada, svaki, pa i najmanji projekt, čini naš grad funkcionalnim. Postoje projekti koji grad čine boljim, koji mu daju dušu. Gradnja koncertne dvorane jedinstven je projekt jer se u gradovima takva zdanja podižu jednom u 100 godina. Ponosan sam što je otvaramo u našem vremenu - rekao je Radić o ovom velikom i važnom projektu, vrijednom 1,7 milijuna eura, od čega je 930 tisuća eura dalo Ministarstvo kulture i medija, a 770 tisuća eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

- Ovim putem im zahvaljujem, jer građane Osijeka ova koncertna dvorana neće koštati niti jedan cent - naglasio je gradonačelnik i dodao kako će Dvorana "Franjo Krežma", čija je površina oko 1000 četvornih metara i s nešto više od 400 sjedećih mjesta, "biti druga najveća koncertna dvorana u Hrvatskoj, nakon zagrebačke dvorane Vatroslava Lisinskog, ali najmodernija".

Nova dvorana bit će polivalentna, s primarnom funkcijom koncertne dvorane. Veliki je to iskorak za osječku kulturnu scenu jer najveći grad istočne Hrvatske dosad nije imao mjesto koje može prihvatiti toliko simfoničara, uz novi koncertni klavir koji također otvara prostor za gostovanja velikih pijanističkih imena, ali i drugih renomiranih glazbenika te izvedbu kompleksnijih djela glazbene literature, kao i većih plesnih produkcija, glazbenih festivala i sl. Novi koncertni klavir proizvođača Yamaha poseban je dio ovog projekta jer je, kako je istaknuo Ivan Kristijan Majić, ravnatelj KC Osijek, "gotovo 100 posto proizveden ručnim radom u dvjema tvornicama u Japanu, a ovaj naš, osječki, osobno je odabrala pijanistica Martina Filjak, dok je više pijanista koji su ga do sada testirali istaknulo kako je riječ o vrhunskom instrumentu".

Bogata koncertna sezona

Iz Grada i KC-a Osijek ističu i kako je ‘‘dobra opremljenost koncertne dvorane, kao i popratnih prostora te postojanje i razvoj koncertne publike preduvjet brojnih suradnji, posebno s profesionalnim ansamblima i izvođačima naviknutima na visoke izvedbene standarde koje će Osijek u puno većoj mjeri sada moći pratiti".

- Gotovo sve te opcije predstavljaju i novitet u gradu jer na toj izvedbenoj razini, zbog slabijih akustičkih značajki HNK u Osijeku, u gradu nije niti bilo većeg prostora za ozbiljnu glazbu. Sve to omogućuje pozicioniranje Osijeka kao regionalnog središta i u prostoru ozbiljne glazbe, a smislena je to točka koja povezuje i potencijale drugih institucija, glazbene škole, akademije i međunarodnih partnera u okruženju, poput Panonske filharmonije. Otvara se prostor novim projektima, a on dosad nije postojao - izjavio je Majić i dodao kako infrastruktura nije jedini ključni element, jer se za smisleno funkcioniranje dvorane treba usuglasiti i s drugim čimbenicima.

- Osijek je u prednosti jer je sveučilišni grad, ima dugu i aktivnu povijest glazbene škole, a posljednjih desetljeća i akademiju. U gradu djeluje i više profesionalnih glazbenika te grad ima aktivnu scenu, a i regionalno je središte kulturnih programa. Baš to sve čini bazu koja, uz potencijal dvorane, otvara mjesto za daljnji razvoj novih proizvoda, za koje je dvorana bila preduvjet - naglasio je Majić i najavio bogatu koncertnu sezonu u novoj dvorani. Uz Krežmin ciklus, koji publici Slavonije i Baranje prvi put u Osijeku nudi mnogo simfonijskih koncerata koji dosad nisu mogli tako gostovati (koncerti simfonijskih orkestara bili su mogući samo u Konkatedrali), planirani su i novi programi koji će aktivirati i regionalne i međunarodne sudionike.

- Zborski festival, Festival komorne glazbe i Osječki međunarodni jazz festival novi su, međunarodni programi za koje vjerujemo da će biti zanimljivi i posjetiteljima iz šire regije, a za čije je pokretanje ključna naša nova dvorana - rekao je ravnatelj KC-a Osijek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 18:30