HITOVI ZA PLES

Opisali su vrele noći Zagreba 2020-ih godina i definitivno dokazali: pred nama se rađa nova hrvatska pop scena!

Već ovog ljeta Ki Klop će nastupiti na ”boutique” festivalima poput Velveta u Puntu na Krku (29. 6.), Tam Tama u Sućurju na Hvaru (18.7.), Mudrom Brku u Jelsi na Hvaru (27. 7.)...

 Marina Uzelac/
“Otopljeni disco” grupe Ki Klop doima se poput kolekcije prvoklasnih singlova za disco podije, ali i za koncerte u dvoranama te na open-air festivalima

Nemojte pitati zašto se ovaj novi zagrebački sastav zove Ki Klop, a ne Kiklop, premda su njegovi članovi govorili o tome na Yammat FM-u, jer bitnije od naziva je potencijal tog benda. Barem sudeći po dometu debi albuma “Otopljeni disco” čiji pak naslov savršeno odgovara glazbenoj viziji Luke Žigolića, Jakova Ramničera i Laure Tandarić. Ki Klop se javnosti diskografski premijerno predstavio u kolovozu 2023. godine EP singlom “U dućanu ćilima”, sačinjenom od pet pjesama od kojih se niti jedna ne nalazi na albumu “Otopljeni disco” što ukazuje da Ki Klop nema problema s inspiracijom, a rekao bih ni s autorskim potencijalom. Tim više što “U dućanu ćilima” zvuči samo simpatično i obećavajuće na raskrižju indie i synth popa, a “Otopljeni disco” poput zamalo savršenog pop albuma kakvi su nasušno potrebni našoj glazbenoj sceni. Naročito onoj koju tvore mladi protagonisti.

Zarazni plesni ritam

Singlovi “Duh u ormaru”, “Amsterdam” i “S prozora”, kad sam ih čuo na Yammatu, odmah su me zacimali premda nisam bio na nedavnom koncertu Ki Klopa u krcatoj Močvari. I ne samo da su me zacimale navedene nego je to pošlo za rukom gotovo svim pjesmama s albuma “Otopljeni disco” koji se doima poput kolekcije prvoklasnih singlova za ples i disco podije, ali i za koncerte koji bi uskoro, nadam se tome, mogli biti uprizoreni u bitno većim klubovima ili dvoranama te na open-air festivalima.

Gotovo da već mogu vidjeti masu kako se leluja, izvija i pjeva u transu jer pjesme Ki Klopa imaju zarazni plesni ritam, “top of the pops” melodije i refrene arenaških proporcija. Već ovog ljeta Ki Klop će nastupiti na “boutique” festivalima poput Velveta u Puntu na Krku (29. 6.), Tam Tama u Sućurju na Hvaru (18.7.), Mudrom Brku u Jelsi na Hvaru (27. 7.), Zlarin Street Musicu te Gradić Festu u Novom Sadu (30. 8.).

image

Debitantski album sastava Ki Klop "Otopljeni disco"

Jeboton/mudri Brk/

Ovaj kritičarski pas tragač već duže vrijeme nije sklon “groznici subotnje večeri”, ali probajte zamisliti niti kojima biste povezali Daft Punk, Talking Heads, Depeche Mode, Donnu Summer, Chic, Hot Chip, MGMT, Tame Impalu i bit ćete unutar koordinata kojima se “giba” Ki Klop.

Povremeno mi se čini i da je posrijedi disco-funk inačica riječkog Jonathana bez njihove indie-rock muskulature, ali procijepljena s infekcijom koju je disko podijima 80-ih širio duo Denis & Denis.

Zanimljivo, jer Ki Klop je iz Zagreba, a ne iz Rijeke. Zavidna je lakoća kojom Ki Klop “topi” britanski synth-pop 80-ih, njujorški funk 70-ih, Moroderov electro-disco, francusku ovostoljetnu elektroniku, australski indie psych-pop, dub/reggae… Ako se na engleskom “otopljeni” kaže “melted”, mogao bih reći i da je “otopljeni disco” poput “melting pot” disca u kojem se umjesto nacija tale uzori s raznih glazbenih strana svijeta.

Ipak, zbog stihova i glazbe, ali i vješte produkcije Filipa Motovunskog pouzdano znamo da “Otopljeni disco” opisuje vrele noći Zagreba iz 20-ih godina 21. stoljeća. Ima nešto i “haustorovskog” u ovim pjesmama.

Idealni hitovi

Pri tome je važno konstatirati i da su članovi Ki Klopa elegantno i efektno, zavodljivo i elaborirano opisali i uglazbili svoje noćne avanture iz zagrebačkih klubova, birceva i s ulica koji ovom slušatelju daju neku novu vizuru na grad u kojem je rođen i koji je poznavao kao svoj džep. Čuje se da su njih troje sve to proživjeli, probali, konzumirali i potrošili na ovaj ili onaj način, od Attacka/Medike u koji je nedavno banula horda specijalne murje, odnosno u rasponu od plesa i glazbe preko noćnog flerta i seksa do alkohola, lakih droga i jutarnjeg mamurluka liječenog burekom.

Kvragu, zavidim im kao pas i volio bih da me jednom povedu sa sobom u neki od provoda kakve opisuju kroz “Otopljeni disco”.

Svaka čast internetu, ali radio postaje bi mogle i morale od ovih pjesama učiniti hitove jer su idealne za takav “format”. Ki Klop s “Otopljenim discom” - uz albume Porto Morta, IDEM, nemanje, Pocket Palme, Dementronomesa, Miach i nekolicine drugih te singlove Nipplepeople koji nikako da snime svoj prijenac - sugerira da se pred našim očima i ušima rađa nova hrvatska pop scena što je, uz odličnu “Superval” rock kompilaciju mladih bendova, potvrdio i Baby Lasagna “blitzkriegom” na Dori i Eurosongu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 13:12