TUGA U OPERI

'OD DANAS JE ITALIJA SIROMAŠNIJA' Umro talijanski dirigent Claudio Abbado

 Michael Gottschalk / AFP
Nekadašnji glazbeni direktor milanske La Scale i dobitnik Grammyja umro je u Bologni u 81. godini. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano prošle ga je godine imenovao doživotnim senatorom.

RIM - Talijanski dirigent Claudio Abbado, nekadašnji glazbeni direktor milanske La Scale, umro je u Bologni u 81. godini, nakon duge bolesti.

"Claudio Abbado umro je jutros u 8.30, mirno, okružen članovima obitelji", javila je njegova obitelj.

Abbado je posljednjih godina dirigirao bolonjskim Orkestrom Mozart. Zbog bolesti je morao otkazati nekoliko koncerata, a u prosincu se i povukao s čela toga orkestra. Godine 2000. operirao je rak želuca, nakon čega mu je zdravlje sve više slabilo.

Zbog bolesti je morao otkazati i dva koncerta 2010. kojima je trebao proslaviti svoj povratak u milansku operu prvi put nakon 25 godina i 50. obljetnicu dirigentskoga debija.

Abbado se rodio u Milanu 26. lipnja 1933. Klavir i kompoziciju studirao je u Milanu, a dirigiranje u Beču.

Karijeru je počeo 1960. u milanskoj La Scali, a od 1968. do 1986. bio je i njezin glazbeni direktor. Od 1986. do 1991. bio je glazbeni ravnatelj i dirigent Državne opere u Beču. Bio je i na čelu londonskoga Covent Gardena, a dirigirao je i Bečkom filharmonijom, Berlinskom filharmonijom i Londonskim simfonijskim orkestrom. Na čelu Berlinske filharmonije naslijedio je slavnoga Herberta von Karajana, a kao gost dirigirao je i Čikaškim simfonijskim orkestrom.

Godine 1997. primio je nagradu Grammy u kategoriji najbolje solo izvedbe s orkestrom, a talijanski predsjednik Giorgio Napolitano prošle ga je godine imenovao doživotnim senatorom.

Njegova je smrt izazvala brojne reakcije u Italiji.

"Smrt Claudija Abbada u meni je izazvala velike emocije i bol. Do kraja se nevjerojatnom snagom i voljom odupirao bolesti koja ga je godinama nagrizala", priopćio je predsjednik Napolitano.

Milanski Piccolo Teatro na svojoj je Facebook stranici napisao da vijest o Abbadovoj smrti "izaziva nepodnošljivu bol", a "veliku je tugu" izrazio i Festival u Lucernu gdje je slavni dirigent često dirigirao.

"Od danas je Italija siromašnija", komentirao je talijanski dirigent Riccardo Chailly koji će od 2015. biti glazbeni direktor La Scale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 07:18