Galantno razdoblje

Nije bilo ni kave ni kolača iako se program odvijao pod naslovom ‘Poslužiti uz kavu na 430‘

Zagreb, 120223.
Ilica, Satiricko kazaliste Kerempuh.
Koncert Hrvatskog baroknog ansambla Posluziti uz kavu na 430.

 Damjan Tadic/Cropix
Koncert Hrvatskog baroknog ansambla u Kerempuhu oduševio je okupljenu publiku

Na koncertu Hrvatskog baroknog ansambla u Kerempuhu nije bilo ni kave ni kolača iako se program odvijao pod naslovom "Poslužiti uz kavu na 430" (Hz). Ansambl je, naime, iskoračio iz čvrstog baroka u pretklasično, tzv. galantno razdoblje, a i ono što se već može smatrati klasikom iz pera Josepha Haydna i W. A. Mozarta zvučalo je slatkasto, u skladu s naslovom.

U glavnoj ulozi kao umjetnička voditeljica vrsna flautistica Ana Benić Šalinović okupila je nekolicinu kolega u više-manje salonskom, što ne znači uvijek i lakšem programu kraćih, cjelovitih i preudešenih skladbi i s nekoliko za HRBA-u novih glazbala.

Tako su se čuli bečki kontrabas s pet žica (Fran Petrač), fortepiano (Terezija Cukrov) i harfa (Milica Pašić), čiji je zvuk pridodan violini, violi, violončelu, flauti i oboi u raznim kombinacijama nosio i nove boje. Bilo ih je ugodno slušati iako i pomalo jednolično, što se s barokom rijetko događa. U društvu Mozarta i braće Haydn našli su se još C. W. Gluck, J. M. Sperger i naš Luka Sorkočević.

Osim Ane Benić Šalinović, koja se u ovom programu zdušno nasvirala, od stalnih članova HRBA-e nastupili su Laura Vadjon, Hiwote Tadesse, Dora Kuzmin Maković i Stjepan Nodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 21:32