HERMANOS GUTIERREZ

Ne, ovi poklonici špageti-vesterna Serga Leonea i glazbe Ennia Morriconea ne dolaze iz New Mexica, nego iz Švicarske...

Estevan Gutiérrez i Alejandro Gutiérrez

 Martin Harris/capital Pictures/profimedia/Martin Harris/capital Pictures/profimedia
Beskrajno uživam u njihovim gitarističkim teksturama, melankoličnim melodijama, laganom ritmu i maštam kako na konju zvanom Bronco kaskam u zalazak sunca

Jack White izvrsno vodi Third Man Records, no sjajno mu parira njegov "zakleti neprijatelj" i nešvilski susjed Dan Auerbach iz The Black Keysa s diskografskom kućom Easy Eye Sound. Auerbachovi puleni su i Hermanos Gutierrez, koji su za Easy Eye Sound prije dvije godine objavili debi album "El Bueno Y El Malo" (2022). Naslovnica, naziv i glazba tog albuma sugeriraju da su braća Gutierrez poklonici špageti-vesterna Sergia Leonea i glazbe Ennija Morriconea, a to vrijedi i za album "Sonido Cosmico". No, kako su i Ennio i Sergio bili Talijani koji su inovirali vestern, tako i Hermanos Gutierrez ne dolaze iz New Mexica, nego iz Švicarske. Doduše, majka im je iz Ekvadora, pa Alejandro i Estevan ipak imaju korijene koji ih povezuju s latino glazbom, ali njihov izgled i glazba ne asociraju na švicarsko državljanstvo.

image

Alejandro Gutiérrez

Martin Harris/capital Pictures/profimedia/Martin Harris/capital Pictures/profimedia
image

Estevan Gutiérrez

Martin Harris/capital Pictures/profimedia/Martin Harris/capital Pictures/profimedia

Da nemamo sličnu priču s The Bambi Molestersima, The Strange i LHD, podatak da braća Gutierrez dolaze iz Švicarske začudio bi, no ovako sam tek zadivljen njihovim "kozmičkim zvukom". To je doslovan prijevod naslova albuma "Sonido Cosmico", ali i metaforičan, jer njihove skladbe sačinjene su od motiva iz špageti-vesterna, latino, psihodelične i surf-rock glazbe, cumbije i one Ry Coodera i Daniela Lanoisa. Beskrajno uživam u njihovim gitarističkim teksturama, melankoličnim melodijama, laganom ritmu i maštam kako na konju zvanom Bronco kaskam u zalazak sunca. Ne čudi da su ove godine turirali s Khruangbin, pa bi bilo lijepo i da braća Gutierrez navrate u Zagreb i dožive sličan uspjeh. Raduje i što je takva instrumentalna rock glazba slušanija nego prije desetak godina, a kad LHD dovrše novi album, mogao bih ga poslati i Danu Auerbachu i Jacku Whiteu, uz poruku "klinci, nemojte se zajebavati, nego ga uzmite za Ameriku da vas ne bih s koltom po Nashvilleu naganjao".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 11:29