Najnovija demonstracija moći LET3

ZAGREB - Dvostruki live CD Leta 3 najnovija je demonstracija moći ponajboljeg hrvatskog koncertnog benda. Premda se sadržaj albuma “Živa pička” velikim dijelom podudara s onim što je viđeno lani na istoimenom koncertnom DVD-u, ovo nije reprizni program za  penetraciju u džepove fanova.



Ovo je drugačije izdanje Leta 3, zaokruženo bez živopisne scenografije, kaleidoskopskih projekcija, teatralnih scenskih ekshibicija i čepova za guzicu. Kad se isključi slika, njihov koncertni pogon opet radi besprijekorno, što je pedantno zabilježeno na snimkama iz riječke Hartere i zagrebačkog Jedinstva.



Silina zvučnog udara




Dvije ekonomskom tranzicijom opustošene tvorničke hale podjednako su teške za ozvučavanje pa posjetitelji ovih koncerata nisu mogli doživjeti zvuk Leta 3 onako intenzivno kao publika na ovogodišnjem RokajFestu.



Međutim, njihov riječko-zagrebački koncertni zapis nakon završnog miksa Mateja Zeca i Igora Sušnja ima silinu zvučnog udara koji prodire daleko izvan zidova napuštenih tvornica i oblikuje ultimativni zahtjev koncertnim i festivalskim promotorima da se Letu 3 za svaki veći nastup osiguraju uvjeti kakvi se daju bjelosvjetskim rock atrakcijama.



Koncert u Tvornici




Let 3 - Živa pička



(Dallas)



ocjena: 4 i pol

Uz frenetičnu podršku publike album otvara pjesma “Riječke pičke” s kojom Let 3 odmah ubacuje u petu brzinu i prenosi je u efektan sedmominutni medley sastavljen od starih favorita “Ne trebam te”, “El Desperado” i “Fuck Famiglia”.



Nakon dva flashbacka u devedesete s pjesmama “999” i “Kontinentio” koncertni repertoar širi se na posljednji studijski album “Bombardiranje Srbije i Čačka”, a u ranije postavljeni okvir “psihodeličnog trasha” ulaze radikalne prerade narodnih pjesama južnoslavenskih naroda ili “novokomponovanih” folk hitova.



Između njih je ostavljeno mjesta i za neke pjesme nepravedno istisnute s DVD-a. Drugi disk najviše se oslanja na  hitove “Vjeran pas” i “Izgubljeni”, a za  finale sačuvana je maratonska  verzija “Sam u vodi” koja nosi najuvjerljiviji dokaz da vrijeme nije nimalo nagrizlo rane radove Leta 3. Uostalom, u to se možete osvjedočiti 20. rujna u Tvornici kulture, gdje će ekskluzivno izvoditi samo pjesme s prvog i drugog albuma.



Ilko Čulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:47