QUEENS OF THE STONE AGE

Najbolji koncert cijele turneje Queensa bio je u Zagrebu

 Mladen Pobi/CROPIX
Queensi su se iznova potvrdili kao esencijalan, ponajvažniji i ponajbolji rock bend 21. stoljeća

Kad sam prvi put gledao Queense, 2003. godine na ljubljanskim Križankama, imao sam dojam da me netko šamara dva prsta debelim krvavim biftekom i istodobno na uho turira Harley-Davidsonom.

Unatoč protoku vremena i izmjeni određenih članova, Queensi su se iznova potvrdili kao esencijalan, ponajvažniji i ponajbolji rock bend 21. stoljeća. Na Zagrebačkom velesajmu dočekalo ih je nešto više od 5000 ljudi, što je s obzirom na krizu i skorašnji INmusic sjajno. Ponovno su nas osvojili amalgamom punka, psihodelije, hard i stadionskog rocka. Čovjek točno raspoznaje što je uzeto od The Doorsa, Sabbatha i Zeppelina, a što od The Stoogesa, Black Flaga i Nirvane, ali i shvaća da je kreacija Queensa posve osobena, originalna i suvremena.

“No One Knows”, “Go With The Flow”, “my God Is The Sun”, “Monsters In Parasol”, “Little Sister”, “Make It Wit Chu”, “Better Living Through Chemistry” i “Feel Good Hit of The Summer” su fenomenalne pjesme koje su bile izvedene toliko intenzivno da je tome danas teško naći premca.

Njihovo “kočenje u mjestu” nakon kojeg “vožnju” nastavlja samo jedan instrument iščekivanje “udara” bilda do ruba ludila. Čista ekstaza i pretvorba rock’n’rolla iz duhovne u fizičku materiju. Ne iznenađuje što je menadžer benda promoterima odmah poslije nastupa poslao poruku kako je ovo bio najbolji koncert Queensa na cijeloj turneji i kako se moraju vratiti u Zagreb.

S jačim razglasom, naglasio bih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:24