TOP LISTA

NAJBOLJE OD JAZZA U 2015. Pregled jazz albuma koji su obilježili godinu iza nas po izboru Saše Dracha

 Goran Šebelić / CROPIX

1. Kamasi Washington: The Epic

Brainfeeder

U godini u kojoj su Amerikanci izračunali da je od ukupno svih prodanih albuma na jazz otpalo svega 1,4%(!?), što će reći da su svi jazzeri prodali manje nego što je filmska publika kupila soundtrackova za “Snježnu kraljicu”, drčni mladi saksofonist sa zapadne obale izdao je debitantski album, trostruki cd, ukupnog trajanja od 172 minute! Kamasi Washington puno je svirao s ozbiljnim jazz macanima, ali i r&b i ponajviše hip-hop zvijezdama, sjajan je tehničar, kao i aranžer i skladatelj, a svoj je album odlučio postaviti “negdje između”. Iako nema nikakve dvojbe da se radi o jazzu, recimo da je u pitanju zaista veliki bend. Kad ne biste znali o čemu se radi, pomislili biste da to vuče na zvuk Carle Bley, Mantlera ili Hadena, no onda bi vas zbunio jaki funky ritam, pa hrpa udaraljki, dva bubnja, dva basa, ali i klavir za koji će neki reći da vuče na McCoya Tynera, dok će nas ugođaj, pa i cijela ideja sjetiti Coltranea, a Kamasijeve žestoke solo svirke na najluđe dionice Phaoraha Sandersa. Ne zaboravimo još i gudače i oveći zbor i pjevače soliste. Kamasijeva je glazba zabavna, ali i zahtjevna, vrlo ritmična, ali i pušta puno prostora za improvizaciju. Neki mu prigovaraju da je u ta tri sata ponudio premalo tema i sve malo razvukao, no ovo je uzbudljiv album koji valja, ako ništa drugo, neizostavno pogledati na youtubeu, u koncertnoj, dvosatnoj verziji. Inače, iako kompliciran, taj je album na Bilboardovoj ljestvici 32 tjedna, trenutno između Sinatre i Diane Krall!

2. Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba: Tokyo Adagio

Universal

Suptilni koncertni duet iz Tokija, iz 2005. Objavljena nakon Hadenove smrti, ova snimka na kojoj nema ničega osim balada, pokazuje iznimnu basistovu sklonost lirici, jednostavnosti i veselju sviranja udvoje, u čemu mu izvanredno parira stari znanac, danas jedan od najjačih svjetskih pijanista, Kubanac Rubalcaba, kojega smo imali priliku slušati ljetos u Opatiji, na Liburnia jazz festivalu. A koliko mu je Haden značio, vidljivo je i iz Rubalcabinog albuma “Charlie”, izišlog prije par dana.

3. Tom Harrell: First Impressions

HighNote

Sjajni trubač i skladatelj kojega smo čuli i u Poreču na Vallamar Jazz festivalu 2011. predstavlja se s komornim projektom i sastavom pojačanom gudačima. Album se temelji na kompozicijama Debussyja i Ravela, uz koje je pridodao i dvije svoje. Blendiranje žanrova njemu nije strano, a ovo kritika smatra jednim od njegovim najboljih albuma.

4. Vijay Iyer: Break Stuff

ECM

Mladi, akademski obrazovni pijanist i profesor na Harvardu (ujedno i matematičar i fizičar) veličanstveno plovi iz jednog projekta u drugi, zanimljiv i raznovrstan, ovdje sa svojim triom, na albumu predivnog spokoja iz kojega povremeno počnu prskati čudnovata iznenađenja. Iyer je vrlo zanimljiv autor čiji rad naprosto zaslužuje maksimalnu pažnju, a imali smo sreću čuti ga u trio kombinaciji i prije dvije godine na Jazz.hr festivalu u Zagrebu.

5. Cassandra Wilson: Coming Forth by the Day

Columbia

Veličanstvena, radikalna i nadahnuta produkcija albuma posvećenog Billie Holiday u godini u kojoj se bilježi sto godina od njezina rođenja pokazala je da ova velika pjevačica i skladateljica ima što reći i u “pukoj” interpretaciji. Sjajan je bio i Cassandrin koncert ljetos, u Rovinju, na Avantgard jazz festivalu, na koji ovaj divno usklađeni album živo podsjeća.

6. Maria Schneider: The Thompson Fields

ArtistShare

Eminentna liderica sjajnog big benda, u velikoj formi, na albumu koji je pripremala deset godina, ne stideći se, kako navodi, ni najtananijih vlastitih osjećaja, ni misli, ni iskustava. Melankolično, ali s vrlo živim, energičnim i složenim proplamsajima i izletima, primjerice i u brazilske vode. Album zanimljive i iskrene nostalgije.

7. Dave Douglas Quintet: Brazen Heart

Greenleaf Music

Veliki trubač i skladatelj, jedan od najutjecajnijih glazbenika danas, s kvintetom koji čine glazbenici koji i sami vode jake sastave, ponovo je na post bop tragu, vrlo žestoko, ali i s dvije balade i odjecima Monka i Waynea Shortera.

8. The Bad Plus Joshua Redman

Nonesuch

Trio koji ne zna za granice na albumu koji varira od balada do sasvim slobodnih improvizacija, uz veličanstven pojačanje genijalnog saksofonista.

9. Paolo Fresu & Daniele di Bonaventura: In maggiore

ECM

Savršeni spoj folk tradicije, klasične inspiracije i puteva improvizacije, glazba koja kao da je iznikla iz najbolje tradicije produkcija Manfredfa Eichera.

10. Rudresh Mahanthappa: Bird Calls

ACT Music

S Charlijem Parkerom kao inspiracijom, orijentom kao nasljeđem i avangardom kao potrebom, ponovo je napravio izvrstan album. Po časopisu Downbeat, jazzer godine.

TOP 5 JAZZ DOMAĆICA 2015.

1. Matija Dedić: Matija svira Arsena (Croatia Records), Ligherian Rapsody (Working Label) & Jazz i Bach (Croatia Records)

Najagilniji hrvatski jazz pijanist ove je godine izdao čak tri albuma i time svakako zaslužio čelno mjesto ove ljestvice. Album očevih pjesama obol je velikom gubitku, iznimno osjećajan i suzdržan, dok je Jazz i Bach, s Darkom Jurkovićem ipak nadmetanje u virtuoznosti, na vrlo osjetljivom materijalu. Čini se najvažnije da se odvažio ove godine konačno, nakon 15 godina pauze i na solo album (Ligherian Rapsody), iznimna ugođaja, album u kojem kao da se posve oslobodio potrebe da dokazuje svoju vještinu i prepustio opuštenom muziciranju.

2. Boško Petrović: Blue Sunset, In Pain I Was Born & The Green Lobster's Dream

Croatia Records

Reizdanje tri sjajna albuma (na dva cd-a), s kraja sedamdesetih godina, zlatnog doba stvaralaštva sastava Boška Petrovića, tri albuma koji danas, svaki, kao originalni vinili, u dućanima antikvitetima dostižu cijenu i preko 100 eura. Sve je tu, i njegovi poznati gosti iz svijeta i sjajne kompozicije i aranžmani i dobra atmosfera, i humor, i prijateljsko ozračje, zajedništvo i nezaustavljiva energija čudesnog glazbenika koji je doslovno izmislio hrvatsku jazz scenu.

3. Chui: Third Sun From the Stone

Dancing Bear

Mlada ekipa koja je jako dobro prepoznata među svojom publikom, iako nisu odviše prisutni u medijima. Ovaj njihov treći album žestok je i prepun koječega, od dalekih odjeka rock progresive, jazz rocka, ali i suvremenih stremljenja i nemalo elektronike. Uigrano, promišljeno, svjetski. Ovo je prilika da se najavi promocija tog njihovog albuma u zagrebačkoj Tvornici 15. siječnja.

4. Tamara Obrovac: Canto Amoroso

Artistic Organisation Transhistria Ensemble

Deseti autorski album prve dame hrvatskog jazza, s ponovo okupljenim, njezinim matičnim, Transihistra Ensembleom, u sasvim originalnom, autohtonom i modernom izričaju kojim uvijek i prije svega istražuje istarske etno korijene. Uz to je Tamara ove godine izdala i DVD Panphonia Istriana, baveći se labinjonskom cakavicom, a u Istarskom narodnom kazalištu u Puli pokrenula je Chamber jazz projekt.

5. B's FUNstallation: Sixto

Destination Tokyo

Prvijenac grupe čiji su članovi, Zvonimir Bajević – truba, Miron Hauzer – trombon, Luka Žužić – klavir, Marion Bočić – saks, Goran Rukavina – bas i Adriano Bernobić – bubanj(on jedini nije) bili dio big benda Hrvatske glazbene mladeži. Gotovo easy listening, album autorskih kompozicija samih članova seksteta, sjajno je ujednačen, prije svega radi odmjerenih puhača, možda čak i prepedantno isproduciran, ali sjajne atmosfere koja duguje sigurno njihovom dugogodišnjem zajedničkom druženju i muziciranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:41