VELIKANI U LJUBLJANI

MY BLOODY VALENTINE Glasnoća benda graničila s boli

Kevin Shields, frontmen grupe My Bloody Valentine , djelovao je vrlo opušteno i zadovoljno dok je nakon koncerta u petak navečer u ljubljanskom kinu Šiška neobavezno ćaskao s grupicom fanova pokraj bendova tour busa, iako su novinare uljudno izbjegavali, pa tako nije bilo moguće ni fotografirati koncert, osim prokrijumčarenim mobitelima.

Godišnji odmor na pisti

Za razliku od svojih stilskih i vremenskih srodnika Jesus and Mary Chain ili Ride - koji su krajem 80-ih, odnosno početkom 90-ih posjetili Ljubljanu, tj. Zagreb - My Bloody Valentine ni u danima najveće popularnosti, u kojima su izmislili i definirali shoegaze žanr, nikada nisu došli u naše krajeve, tako da pomalo čudi da je kino Šiška bilo samo ugodno popunjeno, a barem trećina publike bila je iz Hrvatske.

Prisustvovati koncertu My Bloody Valentine znači prihvatiti činjenicu da je riječ o bendu koji ne komunicira s publikom, bendu uz čije se stvari nećete oznojiti skačući i bendu uz koji je nezamislivo nešto poput zajedničkog pjevanja refrena. Koncert statičnih My Bloody Valentine prije je nešto poput godišnjeg odmora na avionskoj pisti: do daske odvrnuta pojačala i distorzirani zvuk čija glasnoća ponekad graniči s fizičkom boli, ali ispod čije površine ipak proviruju komadići sanjivih melodija, poput onih na uvodnoj “I Only Said” s prekrasnim hipnotičkim gitarama.

Zid pojačala

Kevin Shields i Bilinda Butcher svoje su gitare mijenjali gotovo nakon svake pjesme, a kada vidite zapanjujuće elegantnu Bilindu Butcher u visokim štiklama, uopće ne možete zamisliti da je nekada bila skvoterica u Brixtonu.

S obzirom na sklonost benda da na koncertima produljuju originalne verzije pjesama, nikoga nije iznenadilo što su se nasred posljednje stvari “You Made Me Realise” prepustili beskonačnom soliranju, a zid pojačala iza Kevina Shieldsa napokon je dobio svoj puni smisao: bend nas je uvukao u gotovo deset minuta dug psihodeličan gitaristički vrtlog, zbog kojeg mnogima vjerojatno i dan-danas zuji u ušima.

U mršavom line-upu ovogodišnjeg Terranea, My Bloody Valentine svakako će biti njegov ponajveći adut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:41