NAJVEĆI ORKESTAR

MIRKO BOCH Zagrebačka filharmonija u novu sezonu s novim ravnateljem

U Zagrebu ćemo ugostiti neke svjetske dirigentske i solističke zvijezde, poput Davida Danzmayra, Leopolda Hagera, Elenu Baškirovu, Sergeya Krylova, Lilyju Zilberstein i Stefana Milenkovicha

Zagrebačka filharmonija predstavila je svoju novu koncertnu sezonu 2014./2015., u koju ulazi s novim ravnateljem. Naime, Mirko Boch u idućem će četverogodišnjem mandatu biti na čelu našeg najvećeg orkestra.

Na konferenciji za medije prilikom predstavljanja nove sezone ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i dekan Muzičke akademije u Zagrebu Dalibor Cikojević najavili su tješniju suradnju ovih dviju institucija u dolazećoj sezoni.

U sezoni 2014./2015. Zagrebačka filharmonija nastavlja sa svojim prepoznatljivim ciklusima: Crvenim, Bijelim i Plavim, a Filmski ciklus, nakon uspješnog „debija“ bit će nastavljen sa novim filmsko-glazbenim uspješnicama. Tako ćemo, prema najavama, krajem godine u kinu Europa imati priliku gledati popularnog Charlija Chaplina u glazbenoj pratnji Zagrebačke filharmonije.

Iako Regionalnog ciklusa od sezone 2014./2015. više nema, iz Zagrebačke filharmonije najavili su bogat koncertni program unutar postojeća tri ciklusa. U Zagrebu ćemo ugostiti neke svjetske dirigentske i solističke zvijezde, poput Davida Danzmayra, Leopolda Hagera, Elenu Baškirovu, Sergeya Krylova, Lilyju Zilberstein i Stefana Milenkovicha.

Nastavlja se suradnja i sa domaćim umjetnicima sa svrhom afirmacije onih mladih koji već naveliko postižu uspjehe na međunarodnim natjecanjima i glazbenim pozornicama diljem svijeta. Tako će solističke koncerte imati Ana Vidović na gitari, sopranistica Diana Haller, pijanist Aljoša Jurinić, saksofonist Lovro Merčep, bariton Ljubomir Puškarić, ali i članovi orkestra Zagrebačke filharmonije: čelisti Jasen Chelfi i Smiljan Mrčela te koncert majstor, violinist Martin Draušnik.

Nastavlja se i već tradicionalni Tjedan glazbe za mlade, Filharmonijski bal, humanitarni koncerti Korak u život i Koncert za život te koncerti na otvorenom na prekrasnim gradskim lokacijama poput onoga u parku Maksimir u rujnu.

Poznavajući naklonost i oduševljenje zagrebačke publike prema maestru Dmitriju Kitajenku, Zagrebačka filharmonija ponosno je najavila da će ga u novoj sezoni imati priliku često vidjeti na zagrebačkoj pozornici jer Kitajenko ostaje umjetnički savjetnik Zagrebačke filharmonije i gost orkestra.

Ovogodišnje svečano otvorenje sezone održat će se 26. rujna koncertom pod ravnanjem izvrsnog Davida Danzmayra i ugledne ruske pijanistice Elene Baškirove.

Među poslasticama nove sezone je koncert jednog od najpoznatijih svjetskih tenora Andree Bocellija u zagrebačkoj Areni 29. studenog s kojim će nastupiti i orkestar Zagrebačke filharmonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:01